500. “Tort biszkoptowy z kremem z mango” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 średni tort
90 minut
Smaki dzieciństwa
Z okazji świętowania 500 odcinka na www.ateliersmaku.tv przygotowaliśmy dla Was wegański i bezglutenowy tort biszkoptowy z kremem z mango. Pyszny i bardzo kolorowy! Jest tak dobry, że ten przepis na pewno przyda się Wam na różne święta, także koniecznie sobie go zapiszcie w ulubionych i dzielcie się ze znajomymi również tymi anglojęzycznymi, ponieważ jak zawsze odcinek jest tłumaczony. Od samego początku nasze kulinarne przygody wspiera Samsung – nasz partner technologiczny, który z okazji dzisiejszego święta, ma dla Was specjalny prezent. “Samsung ma dla Was zniżkę na produkty AGD! Zamawiajcie na samsung.pl z kodem: ATELIER-SMAKU”
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli wolisz zamówić u nas taki tort, a nie robić go własnoręcznie, oczywiście nie ma problemu.
Składniki – nie-biszkopt:
- 150 g skrobii ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g cukru pudru trzcinowego
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 50 g odtłuszczonego zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 150 ml soku jabłkowego
- 100 g banana
- 125 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
Składniki – krem:
- 400 ml pulpy z mango
- 400 ml tłuszczu kokosowego
- 3/4 szklanki błyskawicznego kleiku ryżowego
- 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego
Składniki – nasączenie:
- 2 łyżki konfitury imbirowo-cytrynowej (z przepisu 90)
- Sok z 1 cytryny
Składniki – dekoracja:
- 1 garść malin
- 1 garść winogron
- 2-3 morele
- 1 figa
- 2-3 gałązki mięty
- Kilka kwiatów nasturcji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do niedużego garnka przekładamy tłuszcz kokosowy i wlewamy mleczko kokosowe.
- Rozgrzewamy i gdy tłuszcz się rozpuści, a całość dobrze rozgrzeje, wsypujemy do garnka cukier wymieszany z kakao. Cały czas mieszając czekamy aż cukier się rozpuści.
- Zdejmujemy garnek z palnika, wsypujemy do niego płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
- Rękoma w lateksowych rękawiczkach bierzemy po kawałku masy i ugniatamy niewielkie kulki. Odkładamy na chwilkę do przestygnięcia i możemy świętować słodki powrót do dzieciństwa.
- Smacznego i na zdrowie!