481. “Sos pomidorowo-serowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
6 porcji
15 minut
Genialny sos pomidorowo – serowy
Dzisiaj chcemy się z wami podzielić naszym ulubionym przepisem na sos pomidorowo-serowy, który idealnie posuje do wszelkiego rodzaju klusek i makaronów. Przygotowuje się go w ekspresowym tempie, a gdy zrobimy większą ilość, możemy zawekować, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu w kuchni. Smak tego sosu tworzą dodatkowo i wzmacniają oprócz pomidorów oraz wegańskiego sera, zmiksowane oliwki, a także specjalnie dobrany zestaw przypraw. Nie zapomnijcie, że możecie się podzielić angielską wersją odcinka ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Naszym zdaniem ten sos idealnie będzie pasował do przepisu na gnocchi szpinakowe.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g wegańskiego żółtego sera
- 15 zielonych oliwek bez pestek
- 3 łyżki marynaty z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki mieszamy razem, wlewamy do nich olej, mleczko kokosowe oraz wodę i zagniatamy ciasto.
- Dodajemy ocet jabłkowy, jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na bok, aby składniki połączyły się i wchłonęły wilgoć.
- Po upływie 30-40 minut zagniatamy ponownie ciasto, a w razie potrzeby jeszcze kilka łyżek wody, aby ciasto było sprężyste.
- Odstawiamy je jeszcze na 10-15 minut i przygotowujemy silikonową stolnicę, nieprzywierający wałek oraz rondel z fryturą do smażenia faworków.
- Rozgrzewamy fryturę do około 170°C i zaczynamy rozwałkowywać ciasto na grubość około 2-3 milimetrów.
- Wykrawamy z ciasta po 3 kółka o różnej średnicy. Każde z nich nacinamy po obwodzie w stronę środka w 6 miejscach.
- Następnie kładziemy kółko średniej wielkości na największym, a na nim najmniejsze, tak aby nacięcia w cieście się mijały ze sobą.
- Na samym środku dociskamy ciasto, aby wszystkie 3 warstwy się zlepiły ze sobą i utworzyło się wgłębienie na konfiturę.
- Gdy frytura jest już rozgrzana smażymy róże wkładając je płatkami do dołu.
- Podczas smażenia lekko dociskamy je na środku łyżką cedzakową, aby przysmażyły się równomiernie z dołu i z góry.
- Gdy są już rumiane, delikatnie wyjmujemy je, aby nie połamać płatków i możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. My korzystamy z trzcinowego, który sami mielimy.
- We wgłębienia wkładamy konfiturę.
- Smacznego i na zdrowie!