
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki mieszamy razem, wlewamy do nich olej, mleczko kokosowe oraz wodę i zagniatamy ciasto.
- 2.Dodajemy ocet jabłkowy, jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na bok, aby składniki połączyły się i wchłonęły wilgoć.
- 3.Po upływie 30-40 minut zagniatamy ponownie ciasto, a w razie potrzeby jeszcze kilka łyżek wody, aby ciasto było sprężyste.
- 4.Odstawiamy je jeszcze na 10-15 minut i przygotowujemy silikonową stolnicę, nieprzywierający wałek oraz rondel z fryturą do smażenia faworków.
- 5.Rozgrzewamy fryturę do około 170°C i zaczynamy rozwałkowywać ciasto na grubość około 2-3 milimetrów.
- 6.Wykrawamy z ciasta po 3 kółka o różnej średnicy. Każde z nich nacinamy po obwodzie w stronę środka w 6 miejscach.
- 7.Następnie kładziemy kółko średniej wielkości na największym, a na nim najmniejsze, tak aby nacięcia w cieście się mijały ze sobą.
- 8.Na samym środku dociskamy ciasto, aby wszystkie 3 warstwy się zlepiły ze sobą i utworzyło się wgłębienie na konfiturę.
- 9.Gdy frytura jest już rozgrzana smażymy róże wkładając je płatkami do dołu.
- 10.Podczas smażenia lekko dociskamy je na środku łyżką cedzakową, aby przysmażyły się równomiernie z dołu i z góry.
- 11.Gdy są już rumiane, delikatnie wyjmujemy je, aby nie połamać płatków i możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- 12.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. My korzystamy z trzcinowego, który sami mielimy.
- 13.We wgłębienia wkładamy konfiturę.
- 14.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g wegańskiego żółtego sera
- 15 zielonych oliwek bez pestek
- 3 łyżki marynaty z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 ml wody