Udostępnij przepis!

481. “Sos pomidorowo-serowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Genialny sos pomidorowo – serowy

Dzisiaj chcemy się z wami podzielić naszym ulubionym przepisem na sos pomidorowo-serowy, który idealnie posuje do wszelkiego rodzaju klusek i makaronów. Przygotowuje się go w ekspresowym tempie, a gdy zrobimy większą ilość, możemy zawekować, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu w kuchni. Smak tego sosu tworzą dodatkowo i wzmacniają oprócz pomidorów oraz wegańskiego sera, zmiksowane oliwki, a także specjalnie dobrany zestaw przypraw. Nie zapomnijcie, że możecie się podzielić angielską wersją odcinka ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi.

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 481. Sos pomidorowo serowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

481YT 481. Sos pomidorowo serowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Naszym zdaniem ten sos idealnie będzie pasował do przepisu na gnocchi szpinakowe.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki mieszamy razem, wlewamy do nich olej, mleczko kokosowe oraz wodę i zagniatamy ciasto.
  • 2.Dodajemy ocet jabłkowy, jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na bok, aby składniki połączyły się i wchłonęły wilgoć.
  • 3.Po upływie 30-40 minut zagniatamy ponownie ciasto, a w razie potrzeby jeszcze kilka łyżek wody, aby ciasto było sprężyste.
  • 4.Odstawiamy je jeszcze na 10-15 minut i przygotowujemy silikonową stolnicę, nieprzywierający wałek oraz rondel z fryturą do smażenia faworków.
  • 5.Rozgrzewamy fryturę do około 170°C i zaczynamy rozwałkowywać ciasto na grubość około 2-3 milimetrów.
  • 6.Wykrawamy z ciasta po 3 kółka o różnej średnicy. Każde z nich nacinamy po obwodzie w stronę środka w 6 miejscach.
  • 7.Następnie kładziemy kółko średniej wielkości na największym, a na nim najmniejsze, tak aby nacięcia w cieście się mijały ze sobą.
  • 8.Na samym środku dociskamy ciasto, aby wszystkie 3 warstwy się zlepiły ze sobą i utworzyło się wgłębienie na konfiturę.
  • 9.Gdy frytura jest już rozgrzana smażymy róże wkładając je płatkami do dołu.
  • 10.Podczas smażenia lekko dociskamy je na środku łyżką cedzakową, aby przysmażyły się równomiernie z dołu i z góry.
  • 11.Gdy są już rumiane, delikatnie wyjmujemy je, aby nie połamać płatków i możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 12.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. My korzystamy z trzcinowego, który sami mielimy.
  • 13.We wgłębienia wkładamy konfiturę.
  • 14.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 481. “Sos pomidorowo-serowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g wegańskiego żółtego sera
  • 15 zielonych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki marynaty z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 ml wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł