487. “Groszek cukrowy z boczniakiem i papryką” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
30 minut
Lekkie, wiosenne, wegańskie i bezglutenowe przepisy
Przyroda wokół powoli wraca do życia, dlatego zabieramy Was po raz pierwszy w tym roku do Zielonego Zakątka ATELIER SMAKU. Pokażemy Wam jak szybko przygotować coś pysznego z cukrowego groszku z boczniakiem i papryką. To idealne danie, które można zabrać ze sobą nie tylko na działkę lub do pracy. Kolorowo, chrupiąco i pysznie! Odcinek oczywiście jest tłumaczony na język angielski, zatem możecie podzielić się nim ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Inne wiosenne odcinki znajdziecie tutaj.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 250 g groszku cukrowego
- 250 g boczniaka
- 1 papryka czerwona
- 4 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki melasy z karobu lub syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 2 porcje ugotowanego makaronu sojowego lub ryżu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Boczniaki kroimy w paseczki i wrzucamy do rozgrzanej na patelni oliwy. Smażymy, co jakiś czas mieszając.
- W tym czasie kroimy paprykę w kostkę lub krótkie paski.
- Do boczniaka wlewamy połowę sosu sojowego oraz melasę z karobu i cały czas mieszając, czekamy aż się podsmażą.
- Dorzucamy na patelnię paprykę i mieszamy. Groszek cukrowy kroimy na pół i dodajemy do reszty warzyw.
- Wlewamy resztę sosu sojowego i doprawiamy pieprzem. Jeszcze chwilę smażymy cały czas mieszając, aż zawartość patelni dobrze się podgrzeje.
- Podajemy na ugotowanym makaronie sojowym lub ryżu.
- Smacznego i na zdrowie!