
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, wlewamy wodę, ocet oraz oliwę i dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 8 godzin, aby powoli wyrastało. My nastawiamy ciasto na noc i czasami rośnie ono dłużej.
- 2.Rano wyjmujemy miskę z lodówki i przygotowujemy naczynie, w którym będzie się piekł chleb. My korzystamy z żeliwnego garnka, ale może to być żaroodporne naczynie z pokrywką. Dla pewności, żeby ciasto nie przywarło do garnka, smarujemy go w środku oliwą i oprószamy odrobiną mąki ryżowej.
- 3.Przykryty pokrywką garnek wstawiamy do piekarnika nastawionego na 240°C.
- 4.Gdy garnek jest już gorący, otwieramy garnek, bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć.
- 5.Przekładamy do niego surowe ciasto, przykrywamy pokrywką i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.
- 6.Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na ruszcie.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki zmienionej łuski babki jajowatej
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 700 ml wody