466. “Chleb z garnka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Chleb z garnka
Dziś dzielimy się z Wami naszą wersją przepisu na bardzo modny od jakiegoś czasu chleb. Bezglutenowy, wegański, który naprawdę smakuje wyjątkowo tradycyjnie. Miękki w środku, z pyszną i chrupiącą skórką. Kryje w sobie wszystko to, czego oczekujemy od dobrego pieczywa. Naprawdę warto spróbować go upiec, nawet z tego powodu, że zapach piekącego się chleba tworzy w domu niesamowitą aurę i sprawia, że wszyscy gromadzą się w kuchni. Spróbujcie sami, a zobaczycie, że przyznacie nam rację!
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Tutaj znajdziecie przepisy na inne nasze chleby.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy po chleb do naszego sklepu internetowego a już niedługo dostępny będzie kurs pieczenia wegańskiego i bezglutenowego chleba.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki zmienionej łuski babki jajowatej
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 700 ml wody
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, wlewamy wodę, ocet oraz oliwę i dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 8 godzin, aby powoli wyrastało. My nastawiamy ciasto na noc i czasami rośnie ono dłużej.
- Rano wyjmujemy miskę z lodówki i przygotowujemy naczynie, w którym będzie się piekł chleb. My korzystamy z żeliwnego garnka, ale może to być żaroodporne naczynie z pokrywką. Dla pewności, żeby ciasto nie przywarło do garnka, smarujemy go w środku oliwą i oprószamy odrobiną mąki ryżowej.
- Przykryty pokrywką garnek wstawiamy do piekarnika nastawionego na 240°C.
- Gdy garnek jest już gorący, otwieramy garnek, bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć.
- Przekładamy do niego surowe ciasto, przykrywamy pokrywką i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.
- Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na ruszcie.
- Smacznego i na zdrowie!