Udostępnij przepis!

466. “Chleb z garnka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Chleb z garnka

Dziś dzielimy się z Wami naszą wersją przepisu na bardzo modny od jakiegoś czasu chleb. Bezglutenowy, wegański, który naprawdę smakuje wyjątkowo tradycyjnie. Miękki w środku, z pyszną i chrupiącą skórką. Kryje w sobie wszystko to, czego oczekujemy od dobrego pieczywa. Naprawdę warto spróbować go upiec, nawet z tego powodu, że zapach piekącego się chleba tworzy w domu niesamowitą aurę i sprawia, że wszyscy gromadzą się w kuchni. Spróbujcie sami, a zobaczycie, że przyznacie nam rację!

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 466. Chleb z garnka   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

466YT 466. Chleb z garnka   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Tutaj znajdziecie przepisy na inne nasze chleby.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy po chleb do naszego sklepu internetowego a już niedługo dostępny będzie kurs pieczenia wegańskiego i bezglutenowego chleba.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, wlewamy wodę, ocet oraz oliwę i dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 8 godzin, aby powoli wyrastało. My nastawiamy ciasto na noc i czasami rośnie ono dłużej.
  • 2.Rano wyjmujemy miskę z lodówki i przygotowujemy naczynie, w którym będzie się piekł chleb. My korzystamy z żeliwnego garnka, ale może to być żaroodporne naczynie z pokrywką. Dla pewności, żeby ciasto nie przywarło do garnka, smarujemy go w środku oliwą i oprószamy odrobiną mąki ryżowej.
  • 3.Przykryty pokrywką garnek wstawiamy do piekarnika nastawionego na 240°C.
  • 4.Gdy garnek jest już gorący, otwieramy garnek, bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć.
  • 5.Przekładamy do niego surowe ciasto, przykrywamy pokrywką i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.
  • 6.Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na ruszcie.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 466. “Chleb z garnka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki zmienionej łuski babki jajowatej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 700 ml wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł