
Sposób przygotowania:
- 1.Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, bardzo dokładnie mieszamy za pomocą blendera i odstawiamy na chwilkę na bok.
- 2.Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia, po to by uzyskać jednolitą masę Zmielone ziemniaki łączymy z wcześniej przygotowanym siemieniem lnianym, solą, mąką ziemniaczaną oraz kukurydzianą i ugniatamy ręcznie, aż składniki dokładnie się połączą.
- 3.Gotową masę porcjujemy, następnie rolujemy (na obsypanej mąką kukurydzianą desce) i dzielimy nożem na małe kawałki. Rolujemy z nich kulki i przygniatamy lekko widelcem, tak by powstały delikatne żłobienia. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Na oliwie podsmażamy pokrojone liście szpinaku z odrobiną soli, tak by zmniejszyły swoją objętość.
- 4.Następnie dodajemy La Tartufatę połączoną ze śmietanką sojową, chwilę mieszamy, aż sos się zagotuje.
- 5.Wrzucamy gnocchi na patelnię i mieszamy z sosem. Podajemy na głębokich talerzach i po wierzchu polewamy odrobiną kremu balsamicznego z aromatem trufli.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 500 g ugotowanych na parze lub w mundurkach ziemniaków
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 ml wrzątku
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki - sos:
- 1/2 pęczka liści szpinaku
- 150 ml śmietanki sojowej
- 2 łyżki La Tartufaty (ten produkt kupisz tu: https://kuchnia-wloska.com.pl/trufle-i-grzyby-krem-z-bialej-trufli.html )
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta soli
- Oliwa
- Krem balsamiczny aromatyzowany truflą