Udostępnij przepis!

480. “Gnocchi ze szpinakiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Bezglutenowe gnocchi

W dzisiejszym shorcie powracamy do przepisu na gnocchi z sosem szpinakowym. Zobaczcie jak łatwo przygotować ziemniaczane kluseczki podobne do naszych kopytek i klusek śląskich. Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 480. Gnocchi ze szpinakiem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

480YT 480. Gnocchi ze szpinakiem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, bardzo dokładnie mieszamy za pomocą blendera i odstawiamy na chwilkę na bok.
  • 2.Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia, po to by uzyskać jednolitą masę Zmielone ziemniaki łączymy z wcześniej przygotowanym siemieniem lnianym, solą, mąką ziemniaczaną oraz kukurydzianą i ugniatamy ręcznie, aż składniki dokładnie się połączą.
  • 3.Gotową masę porcjujemy, następnie rolujemy (na obsypanej mąką kukurydzianą desce) i dzielimy nożem na małe kawałki. Rolujemy z nich kulki i przygniatamy lekko widelcem, tak by powstały delikatne żłobienia. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Na oliwie podsmażamy pokrojone liście szpinaku z odrobiną soli, tak by zmniejszyły swoją objętość.
  • 4.Następnie dodajemy La Tartufatę połączoną ze śmietanką sojową, chwilę mieszamy, aż sos się zagotuje.
  • 5.Wrzucamy gnocchi na patelnię i mieszamy z sosem. Podajemy na głębokich talerzach i po wierzchu polewamy odrobiną kremu balsamicznego z aromatem trufli.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 480. “Gnocchi ze szpinakiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 500 g ugotowanych na parze lub w mundurkach ziemniaków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki - sos:

  • 1/2 pęczka liści szpinaku
  • 150 ml śmietanki sojowej
  • 2 łyżki La Tartufaty (ten produkt kupisz tu: https://kuchnia-wloska.com.pl/trufle-i-grzyby-krem-z-bialej-trufli.html )
  • 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • Oliwa
  • Krem balsamiczny aromatyzowany truflą

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł