469. “Pumpernikiel” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 bochenek
18 godzin
Bezglutenowy pumpernikiel
Dzisiaj dzielimy się z wami przepisem na jeden z najbardziej przez nas lubiany w dzieciństwie chleb. Pumpernikiel, bo właśnie o niego chodzi był pierwszym ciemnym pieczywem które nauczyliśmy się jadać, ponieważ jego niepowtarzalny smak i aromat lekko karmelowy i słodkawy, równoważył jego razowość. Jadało się go z samym masłem bo tak smakował najlepiej, z resztą spróbujcie sami.
Odcinek ma oczywiście angielskie tłumaczenie.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli chcesz zobaczyć nasze pozostałe chleby, zajrzyj tutaj.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 i 1/2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki zakwasu gryczanego https://www.youtube.com/watch?v=1E3FnhrIPMA&t=92s
- 50 ml melasy z karobu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy lub innego oleju
- 350 ml letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Wlewamy wodę, zakwas, melasę, ocet, oraz oliwę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Surowe ciasto przekładamy do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię zwilżoną ręką. Formę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 6 godzin.
- Ciasto jest dość ciężkie i nie powinno wyrosnąć, wystarczy jeśli się tylko trochę wybrzuszy na środku.
- Ponownie zwilżamy wierzch ciasta i wkładamy foremkę do piekarnika, który nastawiamy na 150°C i pieczemy 2 godziny.
- Po tym czasie otwieramy piekarnik, przykrywamy szczelnie formę folią aluminiową, przestawiamy temperaturę na 120°C i pieczemy jeszcze 8 godzin.
- Zostawiamy jeszcze chleb w piekarniku aby spokojnie sobie przestygł przez kilka godzin.
- Po wyjęciu z formy pumpernikiel kroimy w cienkie kromki, które zawinięte w folii trzymamy w lodówce nawet do dwóch tygodni.
- Najlepiej smakuje posmarowany roślinnym masełkiem.
- Smacznego i na zdrowie!