Udostępnij przepis!

469. „Pumpernikiel” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Bezglutenowy pumpernikiel

Dzisiaj dzielimy się z wami przepisem na jeden z najbardziej przez nas lubiany w dzieciństwie chleb. Pumpernikiel, bo właśnie o niego chodzi był pierwszym ciemnym pieczywem które nauczyliśmy się jadać, ponieważ jego niepowtarzalny smak i aromat lekko karmelowy i słodkawy, równoważył jego razowość. Jadało się go z samym masłem bo tak smakował najlepiej, z resztą spróbujcie sami.

Odcinek ma oczywiście angielskie tłumaczenie.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 469. Pumpernikiel   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

469YT 469. Pumpernikiel   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli chcesz zobaczyć nasze pozostałe chleby, zajrzyj tutaj.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Wlewamy wodę, zakwas, melasę, ocet, oraz oliwę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  • 2.Surowe ciasto przekładamy do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię zwilżoną ręką. Formę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 6 godzin.
  • 3.Ciasto jest dość ciężkie i nie powinno wyrosnąć, wystarczy jeśli się tylko trochę wybrzuszy na środku.
  • 4.Ponownie zwilżamy wierzch ciasta i wkładamy foremkę do piekarnika, który nastawiamy na 150°C i pieczemy 2 godziny.
  • 5.Po tym czasie otwieramy piekarnik, przykrywamy szczelnie formę folią aluminiową, przestawiamy temperaturę na 120°C i pieczemy jeszcze 8 godzin.
  • 6.Zostawiamy jeszcze chleb w piekarniku aby spokojnie sobie przestygł przez kilka godzin.
  • 7.Po wyjęciu z formy pumpernikiel kroimy w cienkie kromki, które zawinięte w folii trzymamy w lodówce nawet do dwóch tygodni.
  • 8.Najlepiej smakuje posmarowany roślinnym masełkiem.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 469. „Pumpernikiel” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki zakwasu gryczanego https://www.youtube.com/watch?v=1E3FnhrIPMA&t=92s
  • 50 ml melasy z karobu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy lub innego oleju
  • 350 ml letniej wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł