
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Wlewamy wodę, zakwas, melasę, ocet, oraz oliwę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- 2.Surowe ciasto przekładamy do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię zwilżoną ręką. Formę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 6 godzin.
- 3.Ciasto jest dość ciężkie i nie powinno wyrosnąć, wystarczy jeśli się tylko trochę wybrzuszy na środku.
- 4.Ponownie zwilżamy wierzch ciasta i wkładamy foremkę do piekarnika, który nastawiamy na 150°C i pieczemy 2 godziny.
- 5.Po tym czasie otwieramy piekarnik, przykrywamy szczelnie formę folią aluminiową, przestawiamy temperaturę na 120°C i pieczemy jeszcze 8 godzin.
- 6.Zostawiamy jeszcze chleb w piekarniku aby spokojnie sobie przestygł przez kilka godzin.
- 7.Po wyjęciu z formy pumpernikiel kroimy w cienkie kromki, które zawinięte w folii trzymamy w lodówce nawet do dwóch tygodni.
- 8.Najlepiej smakuje posmarowany roślinnym masełkiem.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 i 1/2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki zakwasu gryczanego https://www.youtube.com/watch?v=1E3FnhrIPMA&t=92s
- 50 ml melasy z karobu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy lub innego oleju
- 350 ml letniej wody