46. „Jesienna zapiekanka makaronowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
ok. 40-50 minut
Pożywna, idealna na pierwsze chłody.
Jesienne chłody to odpowiedni czas na dania rozgrzewające, pieczone, trochę cięższe, bogatsze np. w makaronowe węglowodany. Dobry makaron kukurydziany idealnie komponuje się z dynią, na którą cały czas jest sezon. Do tego trochę smaków z Maroko oraz odrobina dobrze doprawionego sosu, wegańskiego sera i można wstawiać do piekarnika.
Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- ½ kg dyni
- 250 g makaronu kukurydzianego
- 250 g wegańskiego żółtego sera
- Ok. 500 ml wody
- 400 ml śmietanki sojowej
- Ok. 150 ml marynaty z limonek lub kaparów
- 5 marynowanych limonek lub 4 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka curry
- ¾ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię kroimy w plastry, usuwamy z nich pestki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy ją w paski i wrzucamy do miski z makaronem.
- Marynowane limonki wyjmujemy z marynaty również kroimy je w cienkie paski i dorzucamy do dyni i makaronu. Jeśli nie mamy limonek to możemy użyć kaparów.
- Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy po trochu do naczynek do zapiekania.
- W osobnej misce mieszamy wodę, marynatę z limonek lub kaparów, a także śmietankę sojową z przyprawami, dorzucamy wegańskiego sera, który wcześniej utarliśmy na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nalewamy na wierzch do naczynek. Sos ścieknie na dół, a ser zostanie u góry, więc doskonale się zapiecze w piekarniku.
- Naczynia żaroodporne wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C i pieczemy 30-30 minut, makaron będzie miękki, a ser pięknie przypieczony.
- Smacznego i na zdrowie!