
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, wlewamy olej i rozcieramy je pomiędzy palcami tak, aby całość się dobrze natłuściła.
- 2.Wlewamy wodę oraz mleczko kokosowe i wyrabiamy ciasto. Silikonową formę do tarty wykładamy ciastem z rantem szerokości i wysokości ok. 1 cm.
- 3.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 25 minut.
- 4.Wyjmujemy z piekarnika i przystępujemy do robienia nadzienia.
- 5.Z jednej dużej lub dwóch mniejszych cytryn obieramy skórkę za pomocą obieraczki, tak, aby była w jednym kawałku.
- 6.Wyciskamy 150 ml soku z cytryn.
- 7.Mleczko kokosowe zagotowujemy w garnku wraz z cukrem oraz skórką z cytryny.
- 8.Gotujemy przez kilka minut, aby skórka uwolniła swój aromat, a następnie wyjmujemy ją.
- 9.Do soku z cytryn dodajemy agar, kurkumę oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i szybko wlewamy do garnka.
- 10.Cały czas energicznie mieszając, gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
- 11.Gotową masę wylewamy na spód do tarty i ocieramy na nią skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach.
- 12.Tartę schładzamy i dekorujemy liśćmi mięty oraz kwiatami jadalnymi.
- 13.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki z ciecierzycy
- 60 g trzcinowego cukru pudru
- 35 g mąki ryżowej
- 35 g mąki jaglanej
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 35 ml mleczka kokosowego
- 35 ml mleczka kokosowego
Składniki - nadzienie:
- 500 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru
- 2-4 cytryn
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki agaru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Składniki - dekoracja:
- jadalne kwiaty i liście mięty