Udostępnij przepis!

442. “Tarta cytrynowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pyszna tarta na dzień matki

Przepis ten przygotowaliśmy specjalnie z okazji Dnia Matki. Z tego prostego i pysznego przepisu mogą skorzystać zarówno dzieci, które chcą słodko zaskoczyć mamę, lub mamy, które będą chciały miło i smacznie świętować z dziećmi swój dzień.

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 442. Tarta cytrynowa   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

442YT 442. Tarta cytrynowa   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, wlewamy olej i rozcieramy je pomiędzy palcami tak, aby całość się dobrze natłuściła.
  • 2.Wlewamy wodę oraz mleczko kokosowe i wyrabiamy ciasto. Silikonową formę do tarty wykładamy ciastem z rantem szerokości i wysokości ok. 1 cm.
  • 3.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 25 minut.
  • 4.Wyjmujemy z piekarnika i przystępujemy do robienia nadzienia.
  • 5.Z jednej dużej lub dwóch mniejszych cytryn obieramy skórkę za pomocą obieraczki, tak, aby była w jednym kawałku.
  • 6.Wyciskamy 150 ml soku z cytryn.
  • 7.Mleczko kokosowe zagotowujemy w garnku wraz z cukrem oraz skórką z cytryny.
  • 8.Gotujemy przez kilka minut, aby skórka uwolniła swój aromat, a następnie wyjmujemy ją.
  • 9.Do soku z cytryn dodajemy agar, kurkumę oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i szybko wlewamy do garnka.
  • 10.Cały czas energicznie mieszając, gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
  • 11.Gotową masę wylewamy na spód do tarty i ocieramy na nią skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach.
  • 12.Tartę schładzamy i dekorujemy liśćmi mięty oraz kwiatami jadalnymi.
  • 13.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 442. “Tarta cytrynowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki z ciecierzycy
  • 60 g trzcinowego cukru pudru
  • 35 g mąki ryżowej
  • 35 g mąki jaglanej
  • 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 35 ml mleczka kokosowego
  • 35 ml mleczka kokosowego

Składniki - nadzienie:

  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki trzcinowego cukru
  • 2-4 cytryn
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Składniki - dekoracja:

  • jadalne kwiaty i liście mięty

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł