442. „Tarta cytrynowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 szt
90 minut
Pyszna tarta na dzień matki
Przepis ten przygotowaliśmy specjalnie z okazji Dnia Matki. Z tego prostego i pysznego przepisu mogą skorzystać zarówno dzieci, które chcą słodko zaskoczyć mamę, lub mamy, które będą chciały miło i smacznie świętować z dziećmi swój dzień.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki z ciecierzycy
- 60 g trzcinowego cukru pudru
- 35 g mąki ryżowej
- 35 g mąki jaglanej
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 35 ml mleczka kokosowego
- 35 ml mleczka kokosowego
Składniki – nadzienie:
- 500 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru
- 2-4 cytryn
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki agaru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Składniki – dekoracja:
- jadalne kwiaty i liście mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, wlewamy olej i rozcieramy je pomiędzy palcami tak, aby całość się dobrze natłuściła.
- Wlewamy wodę oraz mleczko kokosowe i wyrabiamy ciasto. Silikonową formę do tarty wykładamy ciastem z rantem szerokości i wysokości ok. 1 cm.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 25 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i przystępujemy do robienia nadzienia.
- Z jednej dużej lub dwóch mniejszych cytryn obieramy skórkę za pomocą obieraczki, tak, aby była w jednym kawałku.
- Wyciskamy 150 ml soku z cytryn.
- Mleczko kokosowe zagotowujemy w garnku wraz z cukrem oraz skórką z cytryny.
- Gotujemy przez kilka minut, aby skórka uwolniła swój aromat, a następnie wyjmujemy ją.
- Do soku z cytryn dodajemy agar, kurkumę oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i szybko wlewamy do garnka.
- Cały czas energicznie mieszając, gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
- Gotową masę wylewamy na spód do tarty i ocieramy na nią skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach.
- Tartę schładzamy i dekorujemy liśćmi mięty oraz kwiatami jadalnymi.
- Smacznego i na zdrowie!