Zupa SOS dla nagłych i niespodziewanych gości.
Dziś postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na zupę, która w naszym domu przeszła wiele przemian i jest gwiazdą większości naszych pokazów kulinarnych. Można ją przygotować o każdej porze roku, ponieważ zielony groszek jest dostępny zawsze. Latem będzie przepyszna, gdy ugotujemy ją ze świeżym groszkiem, a później możemy eksperymentować z mrożonym lub konserwowym, które można kupić wszędzie. Ta zupa to prawdziwe SOS, gdy nagle dowiadujemy się, że wpadają do nas znajomi i trzeba coś na szybko przygotować. Niby zwykły zielony groszek, ale w towarzystwie prażonych migdałów i po dodaniu kapki oliwy oraz balsamico z aromatem trufli… Z resztą spróbujcie sami!
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 3 puszki groszku
- 1/2 kg ziemniaków
- 800 ml wody
- 150-200 ml mleczka kokosowego
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kopru
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli
- Płatki migdałów do posypania
- Świeży tymianek do dekoracji
- Oliwa truflowa do polania na koniec
- Truflowe balsamico do dekoracji
- Ziemniaki kroimy w małą kostkę i gotujemy z suszonym tymiankiem ok. 15 minut.
- Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy groszek oraz resztę suchych przypraw.
- Pod koniec gotowania solimy i dodajemy posiekanego koperku i pietruszki.
- Chwilkę gotujemy i na samym końcu dodajemy mleczko kokosowe.
- Gdy zupa jeszcze chwilkę się gotuje podprażamy płatki migdałów na patelni.
- Zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy świeżego tymianku i jeszcze raz mieszamy.
- Zupę nalewamy do miseczek dekorujemy płatkami migdałów, odrobiną oliwy truflowej, kapką kremu balsamico z truflą i jeszcze odrobiną świeżego tymianku.
- Smacznego i na zdrowie!