434. „Kotlety mielone” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Dziś w naszej kuchni prawdziwy klasyk polskiego obiadu. W zestawie z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, prawdziwe wspomnienie obiadu u mamy lub babci. Kotlety mielone, bo o nich mowa, to tęsknota wielu wegan. Mamy nadzieję, że nasza roślinna i bezglutenowa wersja przypadnie Wam do gustu.
W naszych kotletach, jak i we wszystkich daniach wytrawnych, oprócz przypraw bardzo ważny jest sos sojowy. W naszej bezglutenowej kuchni wegańskiej zawsze jest to tamari. Naszym zdaniem najlepszy sos to Kikkoman. Naturalny, najwyższej jakości, który w składzie ma tylko 4 składniki: soję, wodę, ocet i sól. Zawsze towarzyszy nam w kuchni. No chyba, że robimy słodycze. 😉 Można go kupić przez internet
Oczywiście przepis i odcinek ma angielską wersję od Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 5 suchych kotletów sojowych
- 150 g pieczarek
- 100 g wędzonego tofu
- 50 g korzenia selera
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
- 50 ml oliwy
- 4 łyżki bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka syropu z agawy lub melasy z karobu
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- Oliwa do smażenia
- Suche kotlety obgotowujemy przez kilka minut, aż zmiękną.
- Tofu kroimy w plastry, nacieramy łyżką sosu sojowego i przesmażamy na kilku łyżkach oleju, aż się przyrumienią i przekładamy do miski.
- Umyte pieczarki i obrany seler kroimy w plastry, a następnie przesmażamy na patelni, dodając łyżkę sosu sojowego aż lekko zmiękną, w razie potrzeby podlewając odrobiną oliwy. Dorzucamy je do miski z tofu.
- Obgotowane kotlety sojowe odciskamy, rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy z dwoma łyżkami sosu sojowego i łyżką syropu z agawy, a następnie przesmażamy je na pozostałej oliwie żeby się przyrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy do nich majeranek i pieprz.
- Zawartość patelni przekładamy do miski i całość blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do tak uzyskanej masy dodajemy siemię lniane, mieszamy, a następnie dosypujemy mąkę ryżową i wyrabiamy całość na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i formujemy kotlety, które przesmażamy na niej z obu stron na złoty kolor.
- Takie kotlety najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem i surówki z kiszonej kapusty.
- Smacznego i na zdrowie!