
Sposób przygotowania:
- 1.Suche kotlety obgotowujemy przez kilka minut, aż zmiękną.
- 2.Tofu kroimy w plastry, nacieramy łyżką sosu sojowego i przesmażamy na kilku łyżkach oleju, aż się przyrumienią i przekładamy do miski.
- 3.Umyte pieczarki i obrany seler kroimy w plastry, a następnie przesmażamy na patelni, dodając łyżkę sosu sojowego aż lekko zmiękną, w razie potrzeby podlewając odrobiną oliwy. Dorzucamy je do miski z tofu.
- 4.Obgotowane kotlety sojowe odciskamy, rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy z dwoma łyżkami sosu sojowego i łyżką syropu z agawy, a następnie przesmażamy je na pozostałej oliwie żeby się przyrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy do nich majeranek i pieprz.
- 5.Zawartość patelni przekładamy do miski i całość blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do tak uzyskanej masy dodajemy siemię lniane, mieszamy, a następnie dosypujemy mąkę ryżową i wyrabiamy całość na jednolitą masę.
- 6.Na patelni rozgrzewamy oliwę i formujemy kotlety, które przesmażamy na niej z obu stron na złoty kolor.
- 7.Takie kotlety najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem i surówki z kiszonej kapusty.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 5 suchych kotletów sojowych
- 150 g pieczarek
- 100 g wędzonego tofu
- 50 g korzenia selera
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
- 50 ml oliwy
- 4 łyżki bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka syropu z agawy lub melasy z karobu
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- Oliwa do smażenia