Udostępnij przepis!

434. „Kotlety mielone” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Dziś w naszej kuchni prawdziwy klasyk polskiego obiadu. W zestawie z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, prawdziwe wspomnienie obiadu u mamy lub babci. Kotlety mielone, bo o nich mowa, to tęsknota wielu wegan. Mamy nadzieję, że nasza roślinna i bezglutenowa wersja przypadnie Wam do gustu.

W naszych kotletach, jak i we wszystkich daniach wytrawnych, oprócz przypraw bardzo ważny jest sos sojowy. W naszej bezglutenowej kuchni wegańskiej zawsze jest to tamari. Naszym zdaniem najlepszy sos to Kikkoman. Naturalny, najwyższej jakości, który w składzie ma tylko 4 składniki: soję, wodę, ocet i sól. Zawsze towarzyszy nam w kuchni. No chyba, że robimy słodycze. 😉 Można go kupić przez internet

Oczywiście przepis i odcinek ma angielską wersję od Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 434. Kotlety mielone   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

434YT 434. Kotlety mielone   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Suche kotlety obgotowujemy przez kilka minut, aż zmiękną.
  • 2.Tofu kroimy w plastry, nacieramy łyżką sosu sojowego i przesmażamy na kilku łyżkach oleju, aż się przyrumienią i przekładamy do miski.
  • 3.Umyte pieczarki i obrany seler kroimy w plastry, a następnie przesmażamy na patelni, dodając łyżkę sosu sojowego aż lekko zmiękną, w razie potrzeby podlewając odrobiną oliwy. Dorzucamy je do miski z tofu.
  • 4.Obgotowane kotlety sojowe odciskamy, rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy z dwoma łyżkami sosu sojowego i łyżką syropu z agawy, a następnie przesmażamy je na pozostałej oliwie żeby się przyrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy do nich majeranek i pieprz.
  • 5.Zawartość patelni przekładamy do miski i całość blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do tak uzyskanej masy dodajemy siemię lniane, mieszamy, a następnie dosypujemy mąkę ryżową i wyrabiamy całość na jednolitą masę.
  • 6.Na patelni rozgrzewamy oliwę i formujemy kotlety, które przesmażamy na niej z obu stron na złoty kolor.
  • 7.Takie kotlety najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem i surówki z kiszonej kapusty.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 434. „Kotlety mielone” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 5 suchych kotletów sojowych
  • 150 g pieczarek
  • 100 g wędzonego tofu
  • 50 g korzenia selera
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
  • 50 ml oliwy
  • 4 łyżki bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka syropu z agawy lub melasy z karobu
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • Oliwa do smażenia

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł