Udostępnij przepis!

432. “Gołąbki z czerwonej kapusty” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Nietypowe “gołąbki”

Dziś mamy dla Was wyjątkowe gołąbki. Nie tylko dla tego, że skorzystaliśmy z czerwonej kapusty, ale równie ważny jest też sposób zawinięcia. Nauczyliśmy się go od naszych ukraińskich koleżanek z pracy. W naszych gołąbkach, jak i we wszystkich daniach wytrawnych, oprócz przypraw bardzo ważny jest sos sojowy. W naszej bezglutenowej kuchni wegańskiej zawsze jest to tamari. Naszym zdaniem najlepszy sos to Kikkoman. Naturalny, najwyższej jakości, który w składzie ma tylko 4 składniki: soję, wodę, ocet i sól. Zawsze towarzyszy nam w kuchni. No chyba, że robimy słodycze. 😉

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 432. Gołąbki z czerwonej kapusty   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

432YT 432. Gołąbki z czerwonej kapusty   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź także nasze inne gołąbki.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kapustę gotujemy na parze, zdejmując z niej po kolei wierzchnie liście, które są już wystarczająco miękkie.
  • 2.W osobnym garnku gotujemy w wodzie kotlety sojowe aż zmiękną.
  • 3.Jabłka kroimy po długości na osiem części, a następnie w plasterki i mieszamy je z majerankiem i 2 łyżkami sosu sojowego, a następnie smażymy z kilkoma łyżkami oleju aż się przyrumienią.
  • 4.Kotlety odciskamy z wody i rwiemy tak, aby uzyskać cienkie podłużne kawałki.
  • 5.Z 3 łyżek sosu sojowego i 1 łyżki melasy oraz pieprzu mieszamy marynatę, którą wlewamy do porwanych kotletów. Dokładnie mieszamy, aby w każdy kawałek kotleta był nasączony smakiem i smażymy je na pozostałym oleju co chwila mieszając, aż całość stanie się apetycznie rumiana.
  • 6.Mieszamy zawartość patelni z usmażonymi jabłkami, kaszą i doprawiamy resztą sosu sojowego.
  • 7.Liście kapusty pozbawiamy zgrubiałej części, aby były miękkie i wzdłuż zgrubienia przecinamy, by uzyskać dwie połówki. Wzdłuż rozcięcia kładziemy po czubatej łyżce nadzienia i zwijamy go w stożek zamykając nadzienie w środku. Brzegi liścia zawijamy do środka aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Gotowe kapuściane stożki układamy szczelnie obok siebie w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem utworzonym ze zmiksowania wszystkich jego składników. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C i pieczemy około 90 minut.
  • 8.Ze względu na lekko korzenny smak sosu, przed podaniem danie dekorujemy liśćmi kolendry.
  • 9.Oczywiście gołąbki można zawijać na różny sposób my wybraliśmy ten, którego nauczyliśmy się od naszych ukraińskich koleżanek.
  • 10.Resztę liści kapusty możemy dodać do zupy lub zrobić z niej sałatkę.
  • 11.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 432. “Gołąbki z czerwonej kapusty” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - gołąbki:

  • 1 główka czerwonej kapusty z dużymi liśćmi
  • 1 szklanka ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej
  • 10 suchych kotletów sojowych
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 łyżek
  • 1 i 1/2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka melasy z karobu
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

Składniki - sos:

  • 600 ml wody
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 4 łyżki sosu sojowego tamari Kikkoman
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju

Liście kolendry do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł