430. “Lasagne z groszkiem i szpinakiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3 godziny
6 porcji
Lasagne z groszkiem i szpinakiem
Dziś coś bardzo pożywnego i smacznego. Nie tylko dla miłośników kuchni włoskiej w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Sprawdźcie sami jakie to smaczne! Nawet po to, by zająć myśli czymś błachym.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź także przepis na lasagne z warzywami
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – ciasto:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki oleju
- 150 ml wrzątku
Składniki – lasagne:
- 450 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 250 g pieczarek
- 1 pęczek szpinaku
- 1 czerwona papryka
- 1 nieduża cukinia
- 200 g suszonych pomidorów z oleju
- 200 g wegańskiego żółtego sera
- 1/2 szklanki kaparów
- 100 ml oleju z suszonych pomidorów lub oliwy
- 1-2 gałązki rozmarynu
Składniki – sos:
- 400 ml śmietanki sojowej lub ryżowej
- 1 szklanka oliwek zielonych lub kalamata bez pestek
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki zalewy z oliwek i kaparów
- 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie gatunki mąki mieszamy z solą, dzielimy na pół i jedną połowę zalewamy wrzątkiem, a następnie miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na bok, aby trochę przestygła i możemy przygotować warzywa.
- Myjemy je, a następnie pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, a szpinak w poprzek włókien. Ucieramy również ser na tarce jarzynowej.
- Do przestudzonego kleiku z mąki zalanej wrzątkiem, dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodając odrobinę wody, gdyby ciasto było zbyt suche, lub po odrobinie mąki, gdyby było za luźne. Pod koniec dodajemy oleju i jeszcze raz zagniatamy. Wkładamy je do woreczka i przygotowujemy sos miksując wszystkie jego składniki. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie z nich wkładamy do woreczka, aby nie wysychały, a jedną rozwałkowujemy nieprzywierającym wałkiem na silikonowej macie na prostokąt wielkości dna naczynia do zapiekania lasagne.
- Tępą stroną noża kroimy prostokąt na 6 części, smarujemy dno żaroodpornego naczynia i układamy ciasto na dnie. Smarujemy je oliwą i układamy na nim połowę pokrojonych pieczarek. Na pieczarki kładziemy połowę szpinaku, papryki, pokrojonych suszonych pomidorów i kaparków. Skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy 1/3 ilości utartego sera. Staramy się, aby wszystkie składniki były ułożone równomiernie. Polewamy pierwszą warstwę 1/3 sosu i rozwałkowujemy drugą warstwę ciasta. Na nim układamy wszystkie składniki jak na pierwszym i polewamy drugą częścią sosu. Rozwałkowujemy trzecią warstwę makaronu i układamy prostokąty ciasta na wierzchu. Smarujemy ciasto oliwą i polewamy resztą sosu, tak aby sos trafił przede wszystkim pomiędzy płaty ciasta i spłynął na dół. Kroimy cukinię na plastry, które również smarujemy oliwą i układamy po kilka sztuk na każdym płacie ciasta. Do pozostałego sera dodajemy oliwę, mieszamy i posypujemy równomiernie po lasagne. W reszcie oliwy zanurzamy listki rozmarynu i dekorujemy nimi wierzch cukinii.
- Wstawiamy lasagne do piekarnika, nastawiamy go na 170°C z termoobiegiem i pieczemy przez około 2 godziny.
- Po wyjęciu przekładamy na talerze i możemy delektować się jej smakiem.
- Smacznego i na zdrowie!