Udostępnij przepis!

430. “Lasagne z groszkiem i szpinakiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Lasagne z groszkiem i szpinakiem

Dziś coś bardzo pożywnego i smacznego. Nie tylko dla miłośników kuchni włoskiej w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Sprawdźcie sami jakie to smaczne! Nawet po to, by zająć myśli czymś błachym.

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 430. Lasagne z groszkiem i szpinakiem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

430YT 430. Lasagne z groszkiem i szpinakiem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź także przepis na lasagne z warzywami

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie gatunki mąki mieszamy z solą, dzielimy na pół i jedną połowę zalewamy wrzątkiem, a następnie miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na bok, aby trochę przestygła i możemy przygotować warzywa.
  • 2.Myjemy je, a następnie pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, a szpinak w poprzek włókien. Ucieramy również ser na tarce jarzynowej.
  • 3.Do przestudzonego kleiku z mąki zalanej wrzątkiem, dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodając odrobinę wody, gdyby ciasto było zbyt suche, lub po odrobinie mąki, gdyby było za luźne. Pod koniec dodajemy oleju i jeszcze raz zagniatamy. Wkładamy je do woreczka i przygotowujemy sos miksując wszystkie jego składniki. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie z nich wkładamy do woreczka, aby nie wysychały, a jedną rozwałkowujemy nieprzywierającym wałkiem na silikonowej macie na prostokąt wielkości dna naczynia do zapiekania lasagne.
  • 4.Tępą stroną noża kroimy prostokąt na 6 części, smarujemy dno żaroodpornego naczynia i układamy ciasto na dnie. Smarujemy je oliwą i układamy na nim połowę pokrojonych pieczarek. Na pieczarki kładziemy połowę szpinaku, papryki, pokrojonych suszonych pomidorów i kaparków. Skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy 1/3 ilości utartego sera. Staramy się, aby wszystkie składniki były ułożone równomiernie. Polewamy pierwszą warstwę 1/3 sosu i rozwałkowujemy drugą warstwę ciasta. Na nim układamy wszystkie składniki jak na pierwszym i polewamy drugą częścią sosu. Rozwałkowujemy trzecią warstwę makaronu i układamy prostokąty ciasta na wierzchu. Smarujemy ciasto oliwą i polewamy resztą sosu, tak aby sos trafił przede wszystkim pomiędzy płaty ciasta i spłynął na dół. Kroimy cukinię na plastry, które również smarujemy oliwą i układamy po kilka sztuk na każdym płacie ciasta. Do pozostałego sera dodajemy oliwę, mieszamy i posypujemy równomiernie po lasagne. W reszcie oliwy zanurzamy listki rozmarynu i dekorujemy nimi wierzch cukinii.
  • 5.Wstawiamy lasagne do piekarnika, nastawiamy go na 170°C z termoobiegiem i pieczemy przez około 2 godziny.
  • 6.Po wyjęciu przekładamy na talerze i możemy delektować się jej smakiem.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 430. “Lasagne z groszkiem i szpinakiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju
  • 150 ml wrzątku

Składniki - lasagne:

  • 450 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 250 g pieczarek
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża cukinia
  • 200 g suszonych pomidorów z oleju
  • 200 g wegańskiego żółtego sera
  • 1/2 szklanki kaparów
  • 100 ml oleju z suszonych pomidorów lub oliwy
  • 1-2 gałązki rozmarynu

Składniki - sos:

  • 400 ml śmietanki sojowej lub ryżowej
  • 1 szklanka oliwek zielonych lub kalamata bez pestek
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki zalewy z oliwek i kaparów
  • 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł