
Sposób przygotowania:
- 1.Z liści jarmużu odkrawamy łodygę gdyż jest zbyt włóknista i nie nadaje się do sałatki. Wszystkie zielone liście, czyli jarmuż, kolendrę, natkę pietruszki i miętę siekamy i przekładamy do miski. Mieszamy je z syropem z agawy, olejem sezamowym i octem jabłkowym, aby zniwelować ich gorycz i nadać aromat.
- 2.Orzechy siekamy, wyłuskujemy owoce granatu, kroimy kiszoną cytrynę i dzielimy mandarynkę w drobne kawałeczki.
- 3.Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do miski z zieleniną i całość mieszamy.
- 4.Sałatka nadaje się do jedzenia od razu po zrobieniu, ale równie wyśmienita jest po schłodzeniu w lodówce gdyż jej składniki przejdą smakami i aromatami.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 liście jarmużu
- 1 szklanka owoców granatu
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść liści kolendry
- 1 garść liści mięty
- 1 mandarynka
- 1 kiszona cytryna
- 1 garść włoskich orzechów
- 1 łyżka oleju sezamowego z prażonych ziaren
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego