15 minut
2 porcje
Pomysł na jarmuż
Tę sałatkę dedykujemy wszystkim tym, którzy nie przepadają za goryczką wszelkiej surowej zieleniny, a chcieliby to zmienić. Dodatek syropu z agawy i owoców sprawia, że listki są przyjemne i lekko słodkawe w smaku, a ocet i cytryna nadają jej winnego charakteru. Jeszcze tylko odrobina aromatycznego oleju sezamowego i możemy delektować się pysznym, zdrowym, pełnym witamin i mikroelementów posiłkiem. Sprawdźcie sami jakie to proste i zdrowe!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź także nasze inne pomysły na surówki.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 2 liście jarmużu
- 1 szklanka owoców granatu
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść liści kolendry
- 1 garść liści mięty
- 1 mandarynka
- 1 kiszona cytryna
- 1 garść włoskich orzechów
- 1 łyżka oleju sezamowego z prażonych ziaren
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Z liści jarmużu odkrawamy łodygę gdyż jest zbyt włóknista i nie nadaje się do sałatki. Wszystkie zielone liście, czyli jarmuż, kolendrę, natkę pietruszki i miętę siekamy i przekładamy do miski. Mieszamy je z syropem z agawy, olejem sezamowym i octem jabłkowym, aby zniwelować ich gorycz i nadać aromat.
- Orzechy siekamy, wyłuskujemy owoce granatu, kroimy kiszoną cytrynę i dzielimy mandarynkę w drobne kawałeczki.
- Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do miski z zieleniną i całość mieszamy.
- Sałatka nadaje się do jedzenia od razu po zrobieniu, ale równie wyśmienita jest po schłodzeniu w lodówce gdyż jej składniki przejdą smakami i aromatami.
- Smacznego i na zdrowie!