Udostępnij przepis!

423. “Ekspresowy sos pomidorowy z cukiniowym spaghetti” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Sos pomidorowy i spaghetti z cukinii – ekspresowo 🙂

Na początku Nowego Roku po pierwsze chcieliśmy podzielić się z Wami czymś naprawdę zdrowym, prostym i mega smacznym, a po drugie, wykorzystać idealną dla naszych potrzeb wyciskarkę wolnoobrotową. Kuvings (https://bit.ly/3nD37jo) po pierwsze jest naprawdę solidnym i wyjątkowo mocnym urządzeniem, które wyciska soki z owoców i warzyw. Oprócz tego, możemy przygotować w nim wspaniałe koktajle, a latem, gdy zapragniemy ochłody, pyszne lody. Wyciskarka ta jest bardzo wygodna w użyciu, prosta w obsłudze i czyszczeniu. Dodatkowo, co dla nas ważne, w wybranym przez nas kolorze, doskonale pasuje do naszej kuchni. Wracając do przepisu, to z kilku pomidorów i jednej cukinii powstaje pyszny sok pełen potasu, a także ekspresowe spaghetti z genialnym pomidorowym sosem.

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 423. Ekspresowy sos pomidorowy z cukiniowym spaghetti   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

423YT 423. Ekspresowy sos pomidorowy z cukiniowym spaghetti   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Przepuszczamy je przez wyciskarkę wolnoobrotową.
  • 2.Sok przelewamy do szklanek, a z miąższu robimy ekspresowy sos pomidorowy.
  • 3.Rozgrzewamy na patelni oliwę i gdy się rozgrzeje, wrzucamy na kilka sekund przyprawy, aby wydobyć z nich aromat. Szybko mieszamy, aby się nie przypaliły i dorzucamy pulpę pomidorową. Zmniejszamy moc palnika i przez kilka minut dusimy z dodatkiem soli, aby sos lekko odparował, a smaki się połączyły.
  • 4.Dla podkręcenia smaku sosu możemy dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego lub pasty nie-makrelowej.
  • 5.W tym czasie umytą cukinię kroimy w cienkie podłużne paseczki, najlepiej przy pomocy mandoliny do szatkowania warzyw. Dorzucamy ją na patelnię z gotującym się sosem i jeszcze przez ok. 2 minuty gotujemy, aby cukinia wchłonęła smak sosu i lekko zmiękła.
  • 6.Przekładamy na talerze, dekorujemy świeżymi ziołami i możemy serwować popijając sokiem ze świeżo wyciśniętych pomidorów.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 423. “Ekspresowy sos pomidorowy z cukiniowym spaghetti” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 1/4 kg aromatycznych pomidorów
  • 400 g cukinii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 3/4 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Ewentualnie 1 łyżka pasty nie-makrelowej z przepisu 279
  • Świeże zioła do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł