
Sposób przygotowania:
- 1.Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Przepuszczamy je przez wyciskarkę wolnoobrotową.
- 2.Sok przelewamy do szklanek, a z miąższu robimy ekspresowy sos pomidorowy.
- 3.Rozgrzewamy na patelni oliwę i gdy się rozgrzeje, wrzucamy na kilka sekund przyprawy, aby wydobyć z nich aromat. Szybko mieszamy, aby się nie przypaliły i dorzucamy pulpę pomidorową. Zmniejszamy moc palnika i przez kilka minut dusimy z dodatkiem soli, aby sos lekko odparował, a smaki się połączyły.
- 4.Dla podkręcenia smaku sosu możemy dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego lub pasty nie-makrelowej.
- 5.W tym czasie umytą cukinię kroimy w cienkie podłużne paseczki, najlepiej przy pomocy mandoliny do szatkowania warzyw. Dorzucamy ją na patelnię z gotującym się sosem i jeszcze przez ok. 2 minuty gotujemy, aby cukinia wchłonęła smak sosu i lekko zmiękła.
- 6.Przekładamy na talerze, dekorujemy świeżymi ziołami i możemy serwować popijając sokiem ze świeżo wyciśniętych pomidorów.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 1/4 kg aromatycznych pomidorów
- 400 g cukinii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 3/4 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Ewentualnie 1 łyżka pasty nie-makrelowej z przepisu 279
- Świeże zioła do dekoracji