420. “Krokiety z kapustą i grzybami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 godziny + czas tężenia czekolady
około 6 sztuk
Bożonarodzeniowy niezbędnik 🙂
Na większości wigilijnych stołów nie może zabraknąć barszczu, któremu zazwyczaj towarzyszą uszka, paszteciki lub krokiety z kapustą i grzybami. Dziś dzielimy się z Wami recepturą, która pojawiła się ostatnio w naszej ofercie z myślą o zbliżających się Świętach. Nasze bezglutenowe i wegańskie krokiety z kapustą i grzybami to esencja smaku wigilijnego stołu. Sprawdźcie sami jakie są pyszne i proste w przygotowaniu.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Do barszczu polecamy Wam także inne nasze krokieciki lub paszteciki z pieczarkami
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – farsz:
- 400 g kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- 1 łyżeczka czarnego mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 4 owoce ziela angielskiego
- 4 owoce jałowca
- 4 łyżki oleju
- Woda
Składniki – naleśniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki odtłuszczonego zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 ml wrzątku do zaparzenia siemienia
- Woda
Składniki – panierka:
- Kilka łyżek surowego ciasta naleśnikowego
- Kilka łyżek wody
- Kilka łyżek mąki z ciecierzycy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Przygotowanie farszu zaczynamy do zalania w rondelku suszonych grzybów niewielką ilością wody, tak aby tylko były przykryte i gotujemy je na ,małym ogniu aby zmiękły.
- Kiszoną kapustę drobno kroimy i przesmażamy na oleju przez kilka minut.
- Wywar z grzybów wlewamy do skarżącej się kapusty, wraz z posiekanymi na drobno suszonymi podgotowanymi grzybami.
- Ziele angielskie i jałowiec rozdrabniamy w moździerzu a następnie dorzucamy wraz z resztą przypraw do kapusty. Całość smażymy mieszając aż kapusta zmięknie, a wywar odparuje. Farsz dosalamy, pamiętając o tym, że powinien być intensywny gdyż naleśniki są neutralne w smaku. Odstawiamy farsz do przestygnięcia, a w misce zalewamy siemię wrzątkiem i dokładnie miksujemy.
- Gdy przestygnie wsypujemy resztę suchych składników ciasta, dolewamy trochę wody i miksujemy. Cały czas dolewamy po odrobinie wody i miksujemy, aż ciasto będzie lejące jak śmietanka. Dolewamy łyżkę oleju i jeszcze raz miksujemy.
- Patelnię bardzo mocno rozgrzewamy, smarujemy olejem i gdy zacznie dymić przecieramy ją ręcznikiem papierowym i wylewamy na środek ciasto łyżką wazową. Ciasto rozprowadzamy po patelni delikatnymi okrężnymi ruchami spodu łyżki wazowej lub lekko okrężnym ruchem przechylając patelnię. Smażymy nie dotykając naleśnika, aż ciasto dokładnie się zetnie, a jego brzegi zaczną podwijać się do góry i dopiero wtedy przewracamy na drugą stronę.
- Kilka ostatnich łyżek surowego ciasta mieszamy z kilkoma łyżkami wody.
- Na środku każdego naleśnika kładziemy po kilka łyżek nadzienia i zwijamy je tak, aby były szczelne. Najlepiej w kopertkę.
- Każdego zwiniętego krokieta moczymy w rozrzedzonym cieście, a następnie pokrywamy mąką ciecierzycową.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aby się przyrumieniły i stały chrupiące.
- Takie krokiety idealnie komponują się na wigilijnym stole z barszczem na zakwasie.
- Smacznego i na zdrowie!