42. “Grillowana papryka z kremem z topinambura” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Włoska inspiracja.
Od wielu lat jesteśmy miłośnikami dobrej oliwy. Potrafimy dodawać ją wszędzie, niemalże do każdego posiłku. Poznaliśmy już wiele jej odmian, od tych delikatnych o bardzo neutralnym smaku, po te bardzo młode, intensywne z nutą świeżo skoszonej trawy. Powodem do powstania dzisiejszej przystawki jest naprawdę wyjątkowa, wyrazista, lecz nieostra oliwa. Czymś bardzo podobnym zostaliśmy poczęstowani we włoskim Piemoncie, gdzie udaliśmy się z przyjaciółmi do lokalnej restauracji. Jej skład oparty jest na tak prostych składnikach jak czerwona papryka i topinambur do tego kapary jabłkowe, i marynowany zielony pieprz. Plus wspomniana wcześniej przepyszna oliwa.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 2 papryki czerwone
- 250 g korzenia topinambura
- Ok. 75 ml dobrej oliwy
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- Liście ugotowanego na parze jarmużu
- Kilka kaparów jabłkowych
- Marynowany zielony pieprz do dekoracji
- Świeże zioła do dekoracji np. majeranek
- Olej do smarowania blachy
- Sól do smaku
- Każdą paprykę kroimy na 4 części, układamy na blasze wysmarowanej olejem i grillujemy w piekarniku, aż papryka będzie miękka a jej skórka będzie trochę przypalona.
- Następnie używamy funkcji piekarnika z puszczaniem pary lub wyjmujemy gorącą paprykę i zamykamy ją szczelnie w plastikowym woreczku, by skórka zmiękła i dała się łatwo ściągnąć.
- Korzeń topinambura czyścimy i gotujemy na parze do miękkości.
- Możemy w tym samym garnku ugotować liście jarmużu, które posłużą nam później jako dekoracja.
- Po ugotowaniu i przestygnięciu miksujemy topinambur z dodatkiem oliwy, soli i czarnego pieprzu, aż uzyskamy gładki krem.
- Na talerzu układamy obrane ze skórki płaty papryki i smarujemy je gotowym kremem.
- Na wierzch układamy pokrojone wzdłuż, pozbawione wcześniej ogonków kapary jabłkowe.
- Przystawkę posypujemy marynowanym zielonym pieprzem i dekorujemy ziołami.
- Obok, do dekoracji i dla zdrowia, układamy jarmuż i całość jeszcze skrapiamy pyszną oliwą.
- Dobrej zabawy i smacznego!