414. „Zupa krem z dyni i papryki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 40 minut
1 garnek
Ekspresowa zupa z dyni
Listopad to idealny moment, by korzystać z dyni na ile się da. Dziś dzielimy się z Wami przepisem na ulubioną o tej porze roku zupę w Naszych Bistro & Delikatesach. Jest bardzo prosta i aromatyczna. Warto ją podać z dodatkiem wiśni z miętą. Naprawdę!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź koniecznie nasze przepis na zupę z dyni z daktylami, a także inne dyniowe receptury.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, taką zupę znajdziesz w naszym sklepie internetowym.
Składniki-zupa:
- 2 kg obranej dyni
- 1 szklanka wody
- 1 czerwona papryka
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Składniki-dodatki:
- 1 słoiczek niskosłodzonej konfitury z wiśni
- Kilka liści mięty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z wodą i przyprawami.
- Gotujemy ok. 15 minut, dolewamy mleko kokosowe i oliwę truflową.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody i ewentualnie trochę dosłodzić.
- Po ponownym zagotowaniu miksujemy.
- Liście świeżej mięty siekamy, mieszamy z konfiturą z wiśni, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
- Smacznego i na zdrowie!