
Sposób przygotowania:
- 1.Dynię i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z wodą i przyprawami.
- 2.Gotujemy ok. 15 minut, dolewamy mleko kokosowe i oliwę truflową.
- 3.Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody i ewentualnie trochę dosłodzić.
- 4.Po ponownym zagotowaniu miksujemy.
- 5.Liście świeżej mięty siekamy, mieszamy z konfiturą z wiśni, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki-zupa:
- 2 kg obranej dyni
- 1 szklanka wody
- 1 czerwona papryka
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Składniki-dodatki:
- 1 słoiczek niskosłodzonej konfitury z wiśni
- Kilka liści mięty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szczypta soli