Udostępnij przepis!

406. “Tortilla” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Tortilla – bezglutenowa i wegańska 🙂

Przygotowaliśmy już dla Was wiele placków, a także dużo bezglutenowego pieczywa. Jednak do tej pory nie podaliśmy Wam przepisu na tortillę – gwiazdę plenerowych i domowych fast foodów. Nasza bezglutenowa i wegańska, kukurydziana wersja na pewno skradnie niejedno serce! Warto ją zrobić, by się o tym przekonać!

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 406. Tortilla   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

406YT 406. Tortilla   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepis na inne placki oraz pieczywo.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do mąki wysypujemy sól i mieszamy.
  • 2.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, mieszamy, a następnie miksujemy blenderem, aby konsystencja była bardzo gładka. Schładzamy i łączymy z mąką, dolewając również zimnej wody.
  • 3.Wyrabiamy ciasto o konsystencji przypominającej ciasto na makaron. W trakcie wyrabiania dodajemy dodajemy oliwę.
  • 4.Całość ciasta dzielimy na 6 części, formujemy z nich kulki, które rozwałkowujemy na cienkie placki na silikonowej macie. Jeśli korzystamy z drewnianego wałka, musimy pamiętać, aby był dobrze natłuszczony. W przeciwnym razie, ciasto będzie się do niego kleiło.
  • 5.Tortillę smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni przez ok. 30 sekund z każdej strony.
  • 6.Taka tortilla ma naprawdę wiele zastosowań. My podajemy w niej sałatki, falafele, a następnym razem, zapakujemy w nią kebab z tempehu.
  • 7.Jeśli planujecie zostawić tortillę na następny dzień, to pamiętajcie, że bezglutenowe ciasto na pewno zesztywnieje, zatem trzeba będzie skropić je trochę wodą i ponownie podgrzać na patelni przed podaniem.
  • 8.Tortillę przechowujemy zapakowaną na talerzu szczelnie owinięte w folię spożywczą.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 406. “Tortilla” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml wrzątku
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł