406. “Tortilla” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
6 sztuk
40 minut
Tortilla – bezglutenowa i wegańska 🙂
Przygotowaliśmy już dla Was wiele placków, a także dużo bezglutenowego pieczywa. Jednak do tej pory nie podaliśmy Wam przepisu na tortillę – gwiazdę plenerowych i domowych fast foodów. Nasza bezglutenowa i wegańska, kukurydziana wersja na pewno skradnie niejedno serce! Warto ją zrobić, by się o tym przekonać!
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na inne placki oraz pieczywo.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 400 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml wrzątku
- 100 ml zimnej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do mąki wysypujemy sól i mieszamy.
- Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, mieszamy, a następnie miksujemy blenderem, aby konsystencja była bardzo gładka. Schładzamy i łączymy z mąką, dolewając również zimnej wody.
- Wyrabiamy ciasto o konsystencji przypominającej ciasto na makaron. W trakcie wyrabiania dodajemy dodajemy oliwę.
- Całość ciasta dzielimy na 6 części, formujemy z nich kulki, które rozwałkowujemy na cienkie placki na silikonowej macie. Jeśli korzystamy z drewnianego wałka, musimy pamiętać, aby był dobrze natłuszczony. W przeciwnym razie, ciasto będzie się do niego kleiło.
- Tortillę smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni przez ok. 30 sekund z każdej strony.
- Taka tortilla ma naprawdę wiele zastosowań. My podajemy w niej sałatki, falafele, a następnym razem, zapakujemy w nią kebab z tempehu.
- Jeśli planujecie zostawić tortillę na następny dzień, to pamiętajcie, że bezglutenowe ciasto na pewno zesztywnieje, zatem trzeba będzie skropić je trochę wodą i ponownie podgrzać na patelni przed podaniem.
- Tortillę przechowujemy zapakowaną na talerzu szczelnie owinięte w folię spożywczą.
- Smacznego i na zdrowie!