
Sposób przygotowania:
- 1.Do mąki wysypujemy sól i mieszamy.
- 2.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, mieszamy, a następnie miksujemy blenderem, aby konsystencja była bardzo gładka. Schładzamy i łączymy z mąką, dolewając również zimnej wody.
- 3.Wyrabiamy ciasto o konsystencji przypominającej ciasto na makaron. W trakcie wyrabiania dodajemy dodajemy oliwę.
- 4.Całość ciasta dzielimy na 6 części, formujemy z nich kulki, które rozwałkowujemy na cienkie placki na silikonowej macie. Jeśli korzystamy z drewnianego wałka, musimy pamiętać, aby był dobrze natłuszczony. W przeciwnym razie, ciasto będzie się do niego kleiło.
- 5.Tortillę smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni przez ok. 30 sekund z każdej strony.
- 6.Taka tortilla ma naprawdę wiele zastosowań. My podajemy w niej sałatki, falafele, a następnym razem, zapakujemy w nią kebab z tempehu.
- 7.Jeśli planujecie zostawić tortillę na następny dzień, to pamiętajcie, że bezglutenowe ciasto na pewno zesztywnieje, zatem trzeba będzie skropić je trochę wodą i ponownie podgrzać na patelni przed podaniem.
- 8.Tortillę przechowujemy zapakowaną na talerzu szczelnie owinięte w folię spożywczą.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 400 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml wrzątku
- 100 ml zimnej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek