4 porcje
40 minut + czas chłodzenia
Sposób na upały 🙂
Ostatnie upały są idealnym dowodem na to, że sezon chłodnikowy trwa w najlepsze. Dlatego dziś serwujemy Wam kolejną odsłonę takiej pełnej smaku, zupy na zimno. Wywodzące się z Hiszpanii gazpacho dodatkowo jest witariańskie, co zadowoli tych, którzy cyklicznie dopominają się od nas o coś surowego. Serwowane z grzankami z pysznego, gryczanego chleba jest po prostu pyszne! Spróbujcie sami!
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne chłodniki.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki- gazpacho:
- 1 kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 2 ogórki gruntowe
- 2 kiszone cytryny
- 1 papryczka chilli
- Kilka łyżek zalewy z kiszonych cytryn
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Składniki- dodatki:
- 4 kromki chleba (np. gryczany na drożdżach z przepisu 26)
- 2 łyżki oliwy
- 4 gałązki kolendry
- 4 gałązki pietruszki
- 2 gałązki mięty
- 1/2 papryczki chilli do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pomidory oraz paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, do której dorzucamy również obrane ogórki pokrojone w kostkę. Posypujemy je solą, mieszamy i odstawiamy na bok.
- W tym czasie kromki chleba kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nastawionym na 240°C z rusztem. Pieczemy ok. 5 min.
- W międzyczasie możemy posiekać także całą zieleninę, a papryczkę chilli kroimy w plasterki.
- Warzywa miksujemy, dodając również resztę składników gazpacho, czyli pokrojoną kiszoną cytrynę wraz zalewą, pokrojone chilli, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
- Po zmiksowaniu schładzamy i przelewamy do 4 miseczek. Posypujemy grzankami, zieleniną i chilli.
- Smacznego i na zdrowie!