Udostępnij przepis!

396. “Gazpacho z kiszoną cytryną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Sposób na upały 🙂

Ostatnie upały są idealnym dowodem na to, że sezon chłodnikowy trwa w najlepsze. Dlatego dziś serwujemy Wam kolejną odsłonę takiej pełnej smaku, zupy na zimno. Wywodzące się z Hiszpanii gazpacho dodatkowo jest witariańskie, co zadowoli tych, którzy cyklicznie dopominają się od nas o coś surowego. Serwowane z grzankami z pysznego, gryczanego chleba jest po prostu pyszne! Spróbujcie sami!

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również nasze inne chłodniki.

 

 Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Pomidory oraz paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, do której dorzucamy również obrane ogórki pokrojone w kostkę. Posypujemy je solą, mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 2.W tym czasie kromki chleba kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nastawionym na 240°C z rusztem. Pieczemy ok. 5 min.
  • 3.W międzyczasie możemy posiekać także całą zieleninę, a papryczkę chilli kroimy w plasterki.
  • 4.Warzywa miksujemy, dodając również resztę składników gazpacho, czyli pokrojoną kiszoną cytrynę wraz zalewą, pokrojone chilli, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
  • 5.Po zmiksowaniu schładzamy i przelewamy do 4 miseczek. Posypujemy grzankami, zieleniną i chilli.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 396. “Gazpacho z kiszoną cytryną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki- gazpacho:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 kiszone cytryny
  • 1 papryczka chilli
  • Kilka łyżek zalewy z kiszonych cytryn
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Składniki- dodatki:

  • 4 kromki chleba (np. gryczany na drożdżach z przepisu 26)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 gałązki kolendry
  • 4 gałązki pietruszki
  • 2 gałązki mięty
  • 1/2 papryczki chilli do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł