
Sposób przygotowania:
- 1.Kroimy w kostkę cukinię, marchewkę i pietruszkę, a seler ucieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy go na oleju przez 2-3 minuty, dodając pod koniec smażenia przyprawy.
- 2.Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy jeszcze przez ok. 1 minutę po to, by wydobyć aromat.
- 3.Wlewamy wodę i dodajemy jeszcze pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną i wlewamy passatę oraz pokrojone oliwki z zalewą.
- 4.Następnie dodajemy sól i gotujemy jeszcze 5 minut.
- 5.Pod koniec dodajemy polentę i chwilkę energicznie mieszamy zupę, by nie zrobiły się kluski, następnie dolewamy jeszcze oliwę.
- 6.Taką zupę możemy podawać ze świeżymi ziołami.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 200 g selera
- 200 g marchewki
- 150 g pieczarek
- 1 pietruszka
- 2 litry wody
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek wraz z zalewą
- Kilka łyżek polenty
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka suszonej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- Świeże zioła do dekoracji