39. “Zupa minestrone z polentą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 garnek
30-40 minut
Prosto z Włoch.
Dziś w Atelier Smaku rozpoczynamy sezon na rozgrzewające zupy. Startujemy z naszą wersją na włoską zupę warzywną Minestrone. Co kucharz, to inny pomysł na tradycyjne dania. Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam nasze podejście do tego tematu, zwłaszcza, że uwielbiamy dania jednogarnkowe i dodaliśmy do niej polenty. Sprawia ona, że zupa staje się bardziej sycąca. W sam raz na pierwsze zmagania z chłodami jesiennej aury.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 200 g selera
- 200 g marchewki
- 150 g pieczarek
- 1 pietruszka
- 2 litry wody
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek wraz z zalewą
- Kilka łyżek polenty
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka suszonej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- Świeże zioła do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kroimy w kostkę cukinię, marchewkę i pietruszkę, a seler ucieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy go na oleju przez 2-3 minuty, dodając pod koniec smażenia przyprawy.
- Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy jeszcze przez ok. 1 minutę po to, by wydobyć aromat.
- Wlewamy wodę i dodajemy jeszcze pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną i wlewamy passatę oraz pokrojone oliwki z zalewą.
- Następnie dodajemy sól i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Pod koniec dodajemy polentę i chwilkę energicznie mieszamy zupę, by nie zrobiły się kluski, następnie dolewamy jeszcze oliwę.
- Taką zupę możemy podawać ze świeżymi ziołami.
- Smacznego i na zdrowie!