38. „Kotlety z okary z suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Ciekawy pomysł na obiad.
W ramach poszukiwań nowych rozwiązań na dania obiadowe, a także szukania kolejnych pomysłów na wykorzystanie okary, która pozostaje nam w dość dużych ilościach podczas domowej produkcji mleka sojowego, powstał przepis na nowe kotlety. Do okary dodaliśmy pasty z wędzonego tofu, która zazwyczaj znajduje się w naszej lodówce do bezpośredniego spożycia lub jako punkt wyjściowy do innych dań. Oczywiście to nie wszystkie składniki kotletów, to tylko zdrowe „wypełniacze”, a główny smak pochodzi z aromatycznych suszonych pomidorów, których jesteśmy odwiecznymi miłośnikami. W naszej kuchni schodzą one w ilościach hurtowych na co dzień, a że lubimy dzielić się tym, co kochamy, zapraszamy dziś na takie właśnie kotlety.
Pamiętajcie o tłumaczeniu odcinka i przepisu, być może ktoś z waszych anglojęzycznych znajomych skorzysta z tego, co przygotowuje nam co tydzień Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1/2 kg okary (z przepisu nr 37)
- 150 g pasty z tofu wędzonego (przepis na pastę znajduje się przy przepisie na Tosty z grilla)
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 czubate łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- Mąka kukurydziana do obtaczania kotletów
- Olej do smażenia
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju z pomidorów
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka melasy z karobu
- Do miski z okarą dodajemy przyprawy, pastę z tofu i dokładnie mieszamy.
- Ciągle mieszając dolewamy sosu sojowego, następnie zmielone siemię lniane oraz mąkę kukurydzianą.
- Gdy konsystencja masy będzie już dobrze się kleić, dodajemy pokrojonych w kostkę pomidorów i ponownie ugniatamy.
- Dobrze wyrobioną masę można zacząć formować.
- Kotleciki obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
- Podczas, gdy kotlety się smażą można przejść do robienia sosu.
- Do miseczki przelewamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, i voila!
- Smacznego i na zdrowie!