
Sposób przygotowania:
- 1.Mąkę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 8 godzin, aby mąka wchłonęła wodę, a ciasto „ się przerobiło”. Po tym czasie dodajemy ciasta czyli sól oraz oliwę i mieszamy.
- 2.Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni z metalową rączką. Wylewamy ciasto, smażymy placek na palniku nastawionym na średnią moc grzania.
- 3.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C, aby się rozgrzał, a do miseczki ucieramy ser. Dodajemy do niego sól, pokrojone oliwki oraz resztę oliwy. Mieszamy i wykładamy na wierzch placka.
- 4.Dekorujemy gałązkami rozmarynu wytłuszczonymi w oliwie.
- 5.Po ok. 5 minutach, gdy spód placka lekko się zetnie, przekładamy patelnie do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy placek przez 30 - 40 minut aż całość się przyrumieni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i możemy dzielić.
- 6.Taki placek smakuje równie dobrze na gorąco jak i następnego dnia na zimno.
- 7.Jest świetnym dodatkiem do sałatek, zup lub jako samodzielne danie.
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 350 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki - dodatki:
- 70 g wegańskiego żółtego sera
- 3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- Kilka gałązek rozmarynu