379. “Farinata / Socca z oliwkami i rozmarynem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
50 min. + 8 godzin moczenia mąki
Prosto z Włoch 🙂
Tym razem także powędrujemy do Włoch, by przygotować placek, który w oryginalnym przepisie jest bezglutenowy i wegański. Farinata, zwana również soccą to bardzo ciekawe rozwiązanie nie tylko dla osób z ograniczeniami pokarmowymi.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Poznaj również przepisy na:
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto:
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 350 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki – dodatki:
- 70 g wegańskiego żółtego sera
- 3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- Kilka gałązek rozmarynu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mąkę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 8 godzin, aby mąka wchłonęła wodę, a ciasto „ się przerobiło”. Po tym czasie dodajemy ciasta czyli sól oraz oliwę i mieszamy.
- Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni z metalową rączką. Wylewamy ciasto, smażymy placek na palniku nastawionym na średnią moc grzania.
- W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C, aby się rozgrzał, a do miseczki ucieramy ser. Dodajemy do niego sól, pokrojone oliwki oraz resztę oliwy. Mieszamy i wykładamy na wierzch placka.
- Dekorujemy gałązkami rozmarynu wytłuszczonymi w oliwie.
- Po ok. 5 minutach, gdy spód placka lekko się zetnie, przekładamy patelnie do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy placek przez 30 – 40 minut aż całość się przyrumieni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i możemy dzielić.
- Taki placek smakuje równie dobrze na gorąco jak i następnego dnia na zimno.
- Jest świetnym dodatkiem do sałatek, zup lub jako samodzielne danie.