Udostępnij przepis!

379. “Farinata / Socca z oliwkami i rozmarynem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Prosto z Włoch 🙂

Tym razem także powędrujemy do Włoch, by przygotować placek, który w oryginalnym przepisie jest bezglutenowy i wegański. Farinata, zwana również soccą to bardzo ciekawe rozwiązanie nie tylko dla osób z ograniczeniami pokarmowymi.

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 379. Farinata / Socca z oliwkami i rozmarynem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

379YT 379. Farinata / Socca z oliwkami i rozmarynem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Poznaj również przepisy na:

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Mąkę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 8 godzin, aby mąka wchłonęła wodę, a ciasto „ się przerobiło”. Po tym czasie dodajemy ciasta czyli sól oraz oliwę i mieszamy.
  • 2.Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni z metalową rączką. Wylewamy ciasto, smażymy placek na palniku nastawionym na średnią moc grzania.
  • 3.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C, aby się rozgrzał, a do miseczki ucieramy ser. Dodajemy do niego sól, pokrojone oliwki oraz resztę oliwy. Mieszamy i wykładamy na wierzch placka.
  • 4.Dekorujemy gałązkami rozmarynu wytłuszczonymi w oliwie.
  • 5.Po ok. 5 minutach, gdy spód placka lekko się zetnie, przekładamy patelnie do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy placek przez 30 - 40 minut aż całość się przyrumieni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i możemy dzielić.
  • 6.Taki placek smakuje równie dobrze na gorąco jak i następnego dnia na zimno.
  • 7.Jest świetnym dodatkiem do sałatek, zup lub jako samodzielne danie.

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 379. “Farinata / Socca z oliwkami i rozmarynem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki - dodatki:

  • 70 g wegańskiego żółtego sera
  • 3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • Kilka gałązek rozmarynu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł