369. “Krakersy z ziołami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Chrupiąca przegryzka.
W pierwszym dniu po Świętach i na kilka dni przed Sylwestrem dzielimy się z Wami przepisem na nasze krakersy z ziołami. Idealne zamiast chipsów i innych przekąsek do posiedzenia ze znajomymi lub poleżenia przed telewizorem przy ulubionym filmie. Pyszne, delikatne, chrupkie i pachnące ziołami. Udadzą się każdemu! Uprzedzając pytania, odpowiadamy: Tak! Możecie je również upiec. Będą jednak trochę twardsze.
Podzielcie się przepisem z przyjaciółmi, również tymi anglojęzycznymi, ponieważ jak zawsze odcinek został przetłumaczony przez Translalab!
Pamiętajcie także, że możecie być z nami na Patronite i mieć jeszcze większy wpływ na to, co przygotujemy w następnych odcinkach.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdźcie także przepisy na grissini oraz ciastka.
Jeśli nie macie ochoty sami przygotowywać krakersów, gotowe znajdziecie w naszym sklepie internetowym.
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 ml oleju
- 25 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczki sody
- Frytura roślinna lub olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (z przepisu nr 216 )
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Wszystkie suche składniki ciasta oprócz mąki kukurydzianej mieszamy w misce, a następnie wlewamy do nich olej, mleczko kokosowe oraz wodę po czym dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Najlepiej na 30 minut, aby ciasto wchłonęło wilgoć i stężało.
- Do miski z ciastem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz ocet jabłkowy i wyrabiamy ciasto, aby było zwarte i gładkie.
- Jeszcze raz odstawiamy je na bok, najlepiej na kolejne 30 minut, a następnie rozgrzewamy fryturę lub olej w rondelku.
- Ciasto dzielimy na 10-12 kawałków z których formujemy kulki, a następnie na silikonowej macie rozgniatamy, aby powstały owalne cienkie placuszki.
- Na powierzchni każdego robimy nakłucia widelcem i smażymy w rozgrzanej fryturze z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć resztę frytury, a następnie posypujemy po wierzchu wymieszanymi przyprawami i możemy serwować.
- Smacznego, na zdrowie i Szczęśliwego Nowego Roku!