Udostępnij przepis!

14. “Grissini z kasztanowym kremem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Chrupiący wstęp do każdego posiłku.

Grissini – chrupiący wstęp do każdego posiłku, rodem ze słonecznej Italii. Przed świątecznym czasem intensywnego jedzenia dorzucimy od siebie tylko drobną przystawkę. Nasza wegańska i wolna od glutenu wersja, wzbogacona o siemię lniane, w połączeniu ze słodkim kremem może być doskonałym drugim śniadaniem nawet dla niejadków.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nimi również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
  • 2.Wiórki mieszamy z mąką, sodą i solą, i dodajemy przestygnięte siemię, mleczko kokosowe i oliwę, a także utłuczony w moździerzu rozmaryn i skórkę z cytryny.
  • 3.Wszystko dobrze mieszamy i wyciskamy ciasto przez specjalny pistolet, maszynkę do mielenia ze specjalną końcówką lub formujemy cienkie wałeczki ręcznie.
  • 4.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, aż będą chrupiące.
  • 5.Po wypieczeniu możemy podawać przed posiłkami lub jako deser ze słodkim kremem z kasztanów zmieszanym z mleczkiem kokosowym.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 14. “Grissini z kasztanowym kremem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - grissini:

  • 300 g siemienia lnianego
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 400 ml wrzącej wody
  • 1/2 szklankil mleczka kokosowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Otarta skórka z 1 lub 2 cytryn

Składniki - krem:

  • 1/2 szklanki słodkiego kremu z kasztanów
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł