363. „Placki z brukwi” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
40 minut
Mocna konkurencja dla placków ziemniaczanych.
Kończąc na ten sezon temat tego bardzo zdrowego, niedocenianego i dużo mniej popularnego niż kiedyś warzywa, którym jest brukiew, mamy dla Was przepis na placki. Mega proste, mega pyszne, mega chrupiące… W sumie wystarczyło by napisać: po prostu mega! Zdobądźcie brukiew i spróbujcie sami!
I śmiało, dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane lub placki z pieczarkami.
Tutaj znajdziesz przepis na majonez kalafiorowo – kokosowy lub majonez kalafiorowa kokosowy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 250 g brukwi
- 2/3 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- Woda
- Olej do smażenia
- 1/2 szklanki kiełków np z fasoli mung
- Majonez wegański do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Brukiew obieramy i ucieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Mąkę, siemię lniane, sól i pieprz mieszamy razem i dodajemy do nich wody, cały czas mieszając, aż uzyskamy ciasto o konsystencji racuchowego.
- Dodajemy do niego utartą brukiew i ponownie mieszamy. Odstawiamy je na bok, aby brukiew zmiękła, a siemię puściło klej.
- Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy na nią ciasto i rozpłaszczamy, aby placki nie były zbyt grube.
- Smażymy je z obu stron na złoty kolor, następnie wykładamy na talerz i na każdym kładziemy po łyżeczce majonezu i kiełków.
- Smacznego i na zdrowie!