362. “Surówka z brukwi z mango” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2-3 porcje
30 minut
Pyszny dodatek do obiadu.
Dziś do naszej kuchni znów powróciła brukiew. Mamy już za sobą przepis na zupę krem, a za tydzień wyśmienite placki. Tym razem przygotujemy bardzo prostą i smaczną sałatkę z dodatkiem pulpy z mango, orzechów włoskich i ziaren słonecznika. Gdyby nie udało się Wam dostać brukwi, możecie wymienić ją na korzeń selera. Jednak naprawdę warto ją zdobyć, zwłaszcza, że biorąc pod uwagę jej wielkość, z 1 większej sztuki dacie radę przygotować nasze 3 przepisy.
Angielskie tłumaczenie odcinka i przepisu przygotowało dla nas jak zawsze Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na surówkę z selera z orzechami .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 250 g brukwi
- 150 ml jogurtu kokosowego
- 100 ml pulpy z mango
- 1 garść rodzynek
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść pestek słonecznika
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Brukiew obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem na kilka minut i w tym czasie siekamy orzechy.
- Przecedzamy rodzynki i dorzucamy je wraz z orzechami i słonecznikiem do brukwi.
- Dodajemy pieprz oraz sól i mieszamy.
- Wlewamy do miski jogurt, pulpę z mango oraz sok z cytryny i całość jeszcze raz mieszamy.
- Podajemy jako dodatek do dań obiadowych lub samodzielnie na drugie śniadanie.
- Smacznego i na zdrowie!