356. “Wrapy z tapioką nawodnioną” – wersja deserowa – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Szybkie i proste desery – w 3 odsłonach.
Dziś kontynuujemy naszą kulinarną przygodę z wrapami z tapioki nawodnionej Koala. Tym razem na słodko, dla łasuchów. Aż 3 propozycje! Wegańskie, bezglutenowe, proste i szybkie rozwiązanie dla tych, którzy lubią oryginalne desery, a także unikają tłuszczu. W kilka minut neutralna w smaku nawodniona tapioka wysypana prosto z torebki tworzy świetnego wrapa, którego możemy wypełnić czymkolwiek chcemy. Zamknięta saszetka utrzymuje wilgoć, co sprawia, że tapioka nie wysycha przed smażeniem i każdorazowo wysypując na patelnie z saszetki idealną porcję lekkostrawnych węglowodanów, otrzymujemy takiego samego wrapa, bez niespodzianek. ?
UWAGA KONKURS! Nadszedł czas, gdy także Wy możecie podzielić się swoją kreatywnością w kuchni. Wyślij swój oryginalny przepis na wrapa z tapioki nawodnionej Koala. Rozstrzygnięcie konkursu koniec października – nagroda to karton tapioki Koala dla trzech najlepszych przepisów i publikacja ich na social mediach z #tapiocakoala oraz #tapiocanawodnionakoala!
Spróbujcie sami i podzielcie się przepisem. Również tym w wersji angielskiej przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź również przepis na wrapy w wersji śniadaniowej , a także przepisy na inne placki i naleśniki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 6 saszetek tapioki nawodnionej Koala
- 150 g banana
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki skondensowanego mleczka kokosowego Koala
- 1 łyżka mleczka kokosowego Koala
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3/4 szklanki borówki amerykańskiej
- Składniki – polewa:
- 4 łyżki mleczka kokosowego Koala
- 4 łyżki skondensowanego mleczka kokosowego Koala
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 150 g dyni hokkaido
- 2 łyżki mleczka kokosowego Koala
- 2 łyżki skondensowanego mleczka kokosowego Koala
- 2 łyżki pulpy z mango Koala
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
- 3/4 szklanki drobnych winogron
- Pulpa z mango Koala do polania
- 150 g batata
- 1 łyżka mleczka kokosowego Koala
- 1 łyżka skondensowanego mleczka kokosowego Koala
- 3 łyżki pulpy z marakui Koala
- 3/4 szklanki malin
- Pulpa z marakui Koala do polania
- Wrap:
- Zawartość saszetki wysypujemy na suchą i chłodną patelnię, najlepiej o średnicy 20 cm z nieprzywierającą powłoką. Delikatnie rozprowadzamy granulki tapioki tak aby pokryły równomiernie dno patelni. Stawiamy na palnik nastawiony na średnią moc grzania.
- Czekamy aż granulki tapioki połączą się ze sobą i stworzą wrapa. Podczas smażenia staramy się wyrównać brzegi wrapa tak, aby wszystkie granulki połączyły się ze sobą, a brzeg był ładny. Takie beztłuszczowe smażenie na pierwszej stronie trwa ok 1 – 2 minuty.
- My dodatkowo przykrywamy patelnię pokrywką, co nie jest konieczne ale niektórym może ułatwić sprawę. Przewracamy wrapa na drugą stronę.
- Nadzienie bananowo-czekoladowe:
- Wszystkie składniki nadzienia oprócz borówek miksujemy razem. Połową tak powstałego nadzienia smarujemy wrapa, posypujemy borówkami, zawijamy lub składamy na pół.
- Przekładamy na talerz.
- Polewamy mleczkiem kokosowym zmieszanym z cynamonem i mleczkiem skondensowanym.
- Możemy posypać po wierzchu borówkami i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.
- Nadzienie z dyni i mango:
- Ugotowaną na parze lub pieczoną dynię rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy do niej składników nadzienia oprócz winogron i mieszamy. Połową tak powstałego nadzienia smarujemy wrapa, posypujemy winogronami, zawijamy lub składamy na pół.
- Przekładamy na talerz.
- Polewamy pulpą z mango.
- Możemy posypać po wierzchu winogronami i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.
- Nadzienie z batata i marakui:
- Ugotowanego na parze lub pieczonego batata pozbawiamy skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego resztę składników nadzienia oprócz malin i mieszamy. Połową tak powstałego nadzienia smarujemy wrapa, posypujemy malinami, zawijamy lub składamy na pół.
- Przekładamy na talerz.
- Polewamy pulpą z marakui.
- Możemy posypać po wierzchu malinami i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.
- Smacznego i na zdrowie!