
Sposób przygotowania:
- 1.Wrap:
- 2.Zawartość saszetki wysypujemy na suchą i chłodną patelnię, najlepiej o średnicy 20 cm z nieprzywierającą powłoką. Delikatnie rozprowadzamy granulki tapioki tak aby pokryły równomiernie dno patelni. Stawiamy na palnik nastawiony na średnią moc grzania.
- 3.Czekamy aż granulki tapioki połączą się ze sobą i stworzą wrapa. Podczas smażenia staramy się wyrównać brzegi wrapa tak, aby wszystkie granulki połączyły się ze sobą, a brzeg był ładny. Takie beztłuszczowe smażenie na pierwszej stronie trwa ok 1 - 2 minuty.
- 4.My dodatkowo przykrywamy patelnię pokrywką, co nie jest konieczne ale niektórym może ułatwić sprawę. Przewracamy wrapa na drugą stronę.
- 5.Farsz meksykański:
- 6.Połowę fasoli wkładamy do miseczki, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, oliwę oraz przyprawy i miksujemy na jednolitą masę. Papryczkę chilli pozbawiamy nasion, siekamy na drobno i dorzucamy do zmiksowanej fasoli.
- 7.Przygotowujemy wrapa. Po przewróceniu na drugą stronę wykładamy połowę nadzienia.
- 8.Posypujemy fasolą, kukurydzą, posiekanymi liśćmi kolendry, następnie kładziemy pomidora i zawijamy lub składamy na pół. Przekładamy na talerz i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.
- 9.Farsz śródziemnomorski:
- 10.Pokrojone w plastry lub kawałki cukinię, paprykę i pomidory smarujemy oliwą z ziołami roztartymi w moździerzu i wstawiamy po piekarnika nastawionego na grillowanie na kilka minut aż się przyrumienią. W tym czasie miksujemy ciecierzycę, suszone pomidory i oliwki z mleczkiem kokosowym i oliwą. Smakujemy i ewentualnie solimy do smaku.
- 11.Przygotowujemy wrapa. Po przewróceniu na drugą stronę wykładamy połowę nadzienia.
- 12.Następnie układamy grillowane warzywa, a na koniec posypujemy liśćmi świeżej bazylii, po czym zawijamy lub składamy na pół. Przekładamy na talerz i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.
- 13.Farsz orientalny:
- 14.Ugotowane na parze ziemniaki rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich sól, kumin i chilli oraz curry. Mieszamy razem, dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze raz mieszamy. Pulpę z mango mieszamy z curry i soli.
- 15.Przygotowujemy wrapa. Po przewróceniu na drugą stronę wykładamy połowę nadzienia na połowę placka.
- 16.Drugą smarujemy sosem z mango. Posypujemy zielonym groszkiem oraz posiekanymi liśćmi kolendry, po czym zawijamy lub składamy na pół. Przekładamy na talerz i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.
- 17.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - Wrap:
- 6 saszetek tapioki nawodnionej Koala
Składniki - Farsz meksykański:
- 2 saszetki tapioki nawodnionej Koala
- 1 szklanka ugotowanej (może być z puszki) fasoli czerwonej
- 1/2 szklanki ugotowanej (może być z puszki) kukurydzy
- Kilka plastrów pomidora
- 1 garść liści świeżej kolendry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego Koala
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 - 1 papryczki chilli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki - Farsz śródziemnomorski:
- 2 saszetki tapioki nawodnionej Koala
- 1/4 szklanki ugotowanej (może być z puszki) ciecierzycy
- 1/4 szklanki zielonych oliwek
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów wraz z oliwą
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 plastry cukini
- Kilka plastrów pomidora
- 1 łyżka mleczka kokosowego Koala
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól do smaku
- 1 garść świeżych liści bazylii
- Marynata do warzyw - skład:
- Kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Składniki - Farsz orientalny:
- 2 saszetki tapioki nawodnionej Koala
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 1/2 szklanki zielonego groszki z puszki
- 2 łyżki mleczka kokosowego Koala
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 szczypta chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 garść świeżych liści kolendry
- Sos - składniki:
- 6 łyżek pulpy z mango Koala
- 1 spora szczypta curry
- 1 szczypta soli