[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Szybkie i zdrowe śniadanie – w 3 odsłonach.
W dzisiejszym odcinku mamy dla Was aż 3 propozycje na szybkie i zdrowe śniadania. Z jednej strony udamy się w kulinarną podróż do Brazylii skąd pochodzi tapioka, a z drugiej strony zahaczymy o kuchnię meksykańską, śródziemnomorską i orientalną. Czy mieliście już do czynienia z wrapami z tapioki nawodnionej Koala? Jeśli nie, to podpowiemy Wam, że jest to nie tylko genialne rozwiązanie dla miłośników smażenia, którzy unikają tłuszczu, a także dla tych, którzy lubią szybkie i oryginalne śniadania. To, że tapioka jest neutralna w smaku daje nieskończoną ilość możliwości. Dziś skupiamy się nad propozycjami na słono, a za tydzień, przedstawimy Wam nasze deserowe propozycje. Zamknięta saszetka utrzymuje wilgoć, co sprawia, że tapioka nie wysycha przed smażeniem i każdorazowo wysypując na patelnię z saszetki idealną porcję lekkostrawnych węglowodanów, otrzymujemy takiego samego wrapa, bez niespodzianek. 🙂 Śledźcie informacje na naszym FB, ponieważ już za tydzień ogłosimy konkurs!
Spróbujcie sami i podzielcie się przepisem. Również tym w wersji angielskiej przygotowanej przez Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube! 
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź również przepis na wrapy w wersji deserowej , a także przepisy na inne placki i naleśniki.
Po wrapy i inne produkty możesz sięgnąć do sklepu internetowego Koala .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 6 saszetek tapioki nawodnionej Koala
- 2 saszetki tapioki nawodnionej Koala
- 1 szklanka ugotowanej (może być z puszki) fasoli czerwonej
- 1/2 szklanki ugotowanej (może być z puszki) kukurydzy
- Kilka plastrów pomidora
- 1 garść liści świeżej kolendry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego Koala
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 – 1 papryczki chilli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 saszetki tapioki nawodnionej Koala
- 1/4 szklanki ugotowanej (może być z puszki) ciecierzycy
- 1/4 szklanki zielonych oliwek
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów wraz z oliwą
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 plastry cukini
- Kilka plastrów pomidora
- 1 łyżka mleczka kokosowego Koala
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól do smaku
- 1 garść świeżych liści bazylii
- Marynata do warzyw – skład:
- Kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 saszetki tapioki nawodnionej Koala
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 1/2 szklanki zielonego groszki z puszki
- 2 łyżki mleczka kokosowego Koala
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 szczypta chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 garść świeżych liści kolendry
- Sos – składniki:
- 6 łyżek pulpy z mango Koala
- 1 spora szczypta curry
- 1 szczypta soli
- Wrap:
- Zawartość saszetki wysypujemy na suchą i chłodną patelnię, najlepiej o średnicy 20 cm z nieprzywierającą powłoką. Delikatnie rozprowadzamy granulki tapioki tak aby pokryły równomiernie dno patelni. Stawiamy na palnik nastawiony na średnią moc grzania.
- Czekamy aż granulki tapioki połączą się ze sobą i stworzą wrapa. Podczas smażenia staramy się wyrównać brzegi wrapa tak, aby wszystkie granulki połączyły się ze sobą, a brzeg był ładny. Takie beztłuszczowe smażenie na pierwszej stronie trwa ok 1 – 2 minuty.
- My dodatkowo przykrywamy patelnię pokrywką, co nie jest konieczne ale niektórym może ułatwić sprawę. Przewracamy wrapa na drugą stronę.
- Farsz meksykański:
- Połowę fasoli wkładamy do miseczki, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, oliwę oraz przyprawy i miksujemy na jednolitą masę. Papryczkę chilli pozbawiamy nasion, siekamy na drobno i dorzucamy do zmiksowanej fasoli.
- Przygotowujemy wrapa. Po przewróceniu na drugą stronę wykładamy połowę nadzienia.
- Posypujemy fasolą, kukurydzą, posiekanymi liśćmi kolendry, następnie kładziemy pomidora i zawijamy lub składamy na pół. Przekładamy na talerz i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.
- Farsz śródziemnomorski:
- Pokrojone w plastry lub kawałki cukinię, paprykę i pomidory smarujemy oliwą z ziołami roztartymi w moździerzu i wstawiamy po piekarnika nastawionego na grillowanie na kilka minut aż się przyrumienią. W tym czasie miksujemy ciecierzycę, suszone pomidory i oliwki z mleczkiem kokosowym i oliwą. Smakujemy i ewentualnie solimy do smaku.
- Przygotowujemy wrapa. Po przewróceniu na drugą stronę wykładamy połowę nadzienia.
- Następnie układamy grillowane warzywa, a na koniec posypujemy liśćmi świeżej bazylii, po czym zawijamy lub składamy na pół. Przekładamy na talerz i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.
- Farsz orientalny:
- Ugotowane na parze ziemniaki rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich sól, kumin i chilli oraz curry. Mieszamy razem, dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze raz mieszamy. Pulpę z mango mieszamy z curry i soli.
- Przygotowujemy wrapa. Po przewróceniu na drugą stronę wykładamy połowę nadzienia na połowę placka.
- Drugą smarujemy sosem z mango. Posypujemy zielonym groszkiem oraz posiekanymi liśćmi kolendry, po czym zawijamy lub składamy na pół. Przekładamy na talerz i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.
- Smacznego i na zdrowie!