35. “Dynia w chrupiącej panierce” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
10 minut
Na różne okazje.
Na temat zalet dekoracyjnych dyni można wiele pisać, na temat jej właściwości zdrowotnych powiedziano już wiele i niekoniecznie trzeba kogokolwiek zachęcać do jej spożywania o tej porze roku. Dziś chyba najprostszy patent na dynię w wersji na chrupko, oczywiście w wydaniu wegańskim i bezglutenowym. Właśnie w takiej panierce dziś, ten piękny owoc końca lata, serwujemy jako danie główne, czy też lekką przekąskę.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- Kilka plastrów świeżej, obranej dyni bez pestek
- Gotowane na parze liście jarmużu
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 1 szczypta czarnego kardamonu
- Mąka ryżowa do obtaczania
- Sól i czarny pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Ocet truflowy i oliwa truflowa do doprawienia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mielone siemię lniane doprawiamy solą, pieprzem i utłuczonymi w moździerzu ziarnami czarnego kardamonu, następnie zalewamy wrzątkiem i ubijamy blenderem na gładką masę (tak, by przypominało ono w konsystencji ubite jajko).
- Pokrojoną w plastry dynię, pozbawioną wcześniej pestek i skórki, zanurzamy w siemieniu z przyprawami, następnie obtaczamy w mące ryżowej i kładziemy na patelnię.
- Smażymy z obu stron, aż się zarumieni.
- Podajemy na przykład na liściach jarmużu, ugotowanych przez kilka minut na parze, które skrapiamy oliwą truflową i/lub octem balsamicznym aromatyzowanym truflą.
- Pamiętajmy o tym, że siemię lniane ma być dobrze doprawione, ponieważ dynia jest słodka.
- Smacznego i na zdrowie!