4 porcje
10 minut + czas moczenia orzechów
Pyszny, zdrowy, roślinny.
Dziś mamy dla Was obiecaną pastę, smarowidło na kanapki. Jesteśmy pewni, że wegański serek z orzechami i żurawiną zadowoli nie jedno podniebienie i będzie genialnym rozwiązaniem nie tylko na śniadanie. Bez laktozy, bez glutenu, bez soi, na bazie orzeszków nerkowca. Sprawdźcie jakie to smaczne i proste. Na pewno uda się każdemu. 🙂
Zachęcamy do dzielenia się również angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zobacz, co jeszcze proponujemy na śniadanie.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 200 g orzechów nerkowca
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść suszonej żurawiny
- 25 ml mleczka kokosowego
- 25 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
- 1 szczypta asafetydy
- 1 szczypta kurkumy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Orzechy nerkowca i orzechy włoskie zalewamy na noc wodą w osobnych miskach.
- Odcedzone nerkowce miksujemy na idealnie gładką masę, a następnie dodajemy ocet jabłkowy, mleczko kokosowe i oliwę truflową.
- Miksujemy ponownie.
- Dorzucamy teraz wszystkie przyprawy oraz płatki drożdżowe i oczywiście miksujemy jeszcze raz.
- Orzechy włoskie w miarę możliwości pozbawiamy skórki, następnie siekamy je dość drobno. Podobnie siekamy żurawinę. Dodajemy je do masy, mieszamy łyżką i gotowe!
- Jeśli nie macie asafetydy, możecie zastąpić ją na przykład granulowanym czosnkiem.
- Smacznego i na zdrowie!