34. “Gryczane racuchy z jabłkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Smak dzieciństwa.
Bez placków nie wyobrażaliśmy sobie naszego dzieciństwa, były one zawsze obecne, pewnie, dlatego, że robi się je bardzo szybko, są przepyszne, słodkie i chrupiące. Przede wszystkim utkwiły nam w pamięci racuchy z jabłkami, które często jadaliśmy na niedzielne śniadanie. Nasze racuchy zostały zrobione z mąki gryczanej. Dzieci, które mogą jeść wszystko, na co dzień spożywają dużą ilość pszenicy pod różną postacią, ponieważ jest ona w bułkach, chlebach, makaronach, ciastkach i batonikach. Może więc warto również włączyć zdrowszą mąkę gryczaną do ich codziennego menu, żeby dieta była bardziej urozmaicona.
Jak zawsze i tym razem w odcinku znajdziecie angielskie tłumaczenie przygotowane dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie placki oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 400 g jabłek
- 250 g mąki gryczanej
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka kukurydzianego lub wody
- 50 ml ciepłego mleka kukurydzianego lub wody do drożdży
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka zmielonego brązowego cukru pudru do posypania racuchów
- 1/2 łyżeczki cynamonu do posypania racuchów
- 1 szczypta soli
- Olej do smażenia
- Do drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki gryczanej, całość zalewamy 50 ml mleka kukurydzianego lub ciepłej wody (nie więcej niż 40°C).
- Odstawiamy zaczyn na bok by drożdże zapracowały.
- Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, następnie wlewamy zaczyn drożdżowy i ciepłe mleko kukurydziane lub wodę.
- Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek.
- Odstawiamy całość na ok. 20 minut, żeby ciasto zaczęło rosnąć.
- W tym czasie umyte jabłka przekrawamy na ćwiartki i wykrajamy gniazda nasienne, następnie kroimy po długości na pół i później na plasterki o grubości 3-5 mm.
- Do masy dodajemy wcześniej pokrojone jabłka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
- Rozgrzewamy olej na patelni, łyżką wykładamy nieduże placuszki i smażymy z obu stron, aż się przyrumienią.
- Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.
- Smacznego i na zdrowie!