333. Wegańska mizeria bez laktozy i (jak zawsze) bez glutenu 😉 | Atelier Smaku
3-4 porcje
ok. 10 min.
Tradycyjny smak w wegańskiej wersji.
Dziś przedstawiamy Wam naszą wersję mizerii. Tak jak w przypadku surówki z selerem z orzechami różnica pomiędzy tym, co jada się w większości domów, a naszą wegańską wersją polega na braku śmietany. Tym razem również idealnie zastępuje ją połączenie jogurtu kokosowego lub sojowego z dodatkiem kokosowego mleczka. Przekonajcie się sami, że naprawdę trudno odróżnić obie opcje.
Przepis oraz odcinek mają oczywiście angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Do mizerii najlepiej ugotować ziemniaczki , usmażyć kotlety sojowe . Pasują do nie również boczniaki oraz tofu .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 500 g ogórków
- 125 ml jogurtu kokosowego lub sojowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- Duża szczypta mielonego zmielonego czarnego pieprzu
- Ewentualnie sok z cytryny do zakwaszenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obieramy ogórki, kroimy je w cienkie plasterki lub ucieramy na tarce. Wrzucamy do salaterki, dodajemy soli.
- W osobnej miseczce mieszamy jogurt z mleczkiem kokosowym uzyskując w ten sposób wegański odpowiednik śmietany. W razie potrzeby możemy dodać trochę soku z cytryny. Wszystko oczywiście zależy od naszych preferencji smakowych.
- Łączymy ogórki z naszą „śmietaną” i pieprzem. Mieszamy i gotowe!
- Smacznego i na zdrowie!