308. „Trufle marcepanowo-kawowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
1 godzina + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Jak zrobić marcepan w domu?
Przygotowując się do dnia, w którym tradycyjnie jada się rogale świętomarcińskie, opracowaliśmy dziś przepis na marcepana, który obok białego maku jest jednym z podstawowych składników nadzienia.
Jako przedsmak kolejnego przepisu dzielimy się z Wami naszym pomysłem na trufle marcepanowo-kawowe. Kawa oczywiście z ekspresu Jura. Angielskie tłumaczenie od Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź również przepis na przepyszne muffinki marchewkowe z cynamonowym lukrem .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 300 g blanszowanych migdałów
- 300 g brązowego cukru pudru (może być ksylitol, erytrytol itd.)
- 1 intensywne espresso
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 3-4 łyżki zmielonej czarnej kawy do obtaczania
- Kilka łyżek wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Migdały miksujemy do konsystencji średnio zmielonej mąki. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder. 1/4 masy wyjmujemy i odkładamy na bok, a do reszty dodajemy olejek migdałowy oraz kilka łyżek wody. Ponownie miksujemy aż masa zacznie się kleić.
- Do reszty zmiksowanych migdałów z cukrem dodajemy odrobinę bardzo intensywnego espresso i zagniatamy aby uzyskać plastyczną masę. Bierzemy około łyżki masy z olejkiem migdałowym formujemy w rękach kółko, na które kładziemy łyżeczkę masy migdałowej z espresso i formujemy kulkę, którą obtaczamy w mielonej kawie.
- Trufle dla uzyskania lepszej konsystencji najlepiej schłodzić przez około godzinę w lodówce.
- W naszym domu są absolutnym hitem do porannej kawy.
- Tak przygotowaną masę marcepanową użyjemy w następnym odcinku do przygotowania rogalików z białym makiem.
- Smacznego i na zdrowie!