
Sposób przygotowania:
- 1.Do miski wrzucamy suche składniki ciasta i mieszamy.
- 2.Dodajemy mleczko kokosowe i wodę. Mieszamy jeszcze raz i dodajemy wiórki z marchwi. Ponownie mieszamy.
- 3.Pod koniec wlewamy olej i po wymieszaniu odstawiamy ciasto aby zgęstniało na kilka minut.
- 4.Za pomocą łyżki wkładamy ciasto do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 1/3 wysokości.
- 5.Następnie mała łyżeczką nakładamy konfiturę na środek ciasta, zwracając uwagę, by konfitura nie dotykała foremki, ponieważ później nadzienie może wypłynąć z muffinki.
- 6.Foremki dopełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 55 minut.
- 7.W tym czasie przygotowujemy lukier mieszając brązowy cukier puder z cynamonem, a następnie dodając po odrobinie wody, aż do uzyskania gęstej, dającej się rozsmarować konsystencji.
- 8.Muffinki po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu smarujemy lukrem i możemy udekorować np.sezamem, orzechami lub tak jak my, rajskimi jabłuszkami.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - muffinki:
- 300 g wiórków z marchwi po odciśnięciu soku
- 225 g mąki kukurydzianej
- 200 g brązowego cukru pudru
- 175 g mąki ziemniaczanej
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sproszkowanego karobu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 szczypta soli
- 300 ml wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- Konfitura imbirowo-cytrynowa do nadziewania (przepis 90)
Składniki - lukier:
- 1 szklanka brązowego cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki wody