Udostępnij przepis!

317. “Muffinki marchewkowe z cynamonowym lukrem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Słodkości pachnące cynamonem.

Na chwilę przed końcem roku, na specjalne życzenie dzielimy się przepisem na nasze wegańskie i bezglutenowe muffinki marchewkowe, które skradły nie jedno serce w naszych Bistro & Delikatesach.

Możecie oczywiście podzielić się nim z anglojęzycznymi przyjaciółmi, bo jak zawsze mamy napisy przygotowane przez Translalab. 

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również przepis na proste i pyszne  makowe muffinki z kawowym lukrem .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Do miski wrzucamy suche składniki ciasta i mieszamy.
  • 2.Dodajemy mleczko kokosowe i wodę. Mieszamy jeszcze raz i dodajemy wiórki z marchwi. Ponownie mieszamy.
  • 3.Pod koniec wlewamy olej i po wymieszaniu odstawiamy ciasto aby zgęstniało na kilka minut.
  • 4.Za pomocą łyżki wkładamy ciasto do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 1/3 wysokości.
  • 5.Następnie mała łyżeczką nakładamy konfiturę na środek ciasta, zwracając uwagę, by konfitura nie dotykała foremki, ponieważ później nadzienie może wypłynąć z muffinki.
  • 6.Foremki dopełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 55 minut.
  • 7.W tym czasie przygotowujemy lukier mieszając brązowy cukier puder z cynamonem, a następnie dodając po odrobinie wody, aż do uzyskania gęstej, dającej się rozsmarować konsystencji.
  • 8.Muffinki po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu smarujemy lukrem i możemy udekorować np.sezamem, orzechami lub tak jak my, rajskimi jabłuszkami.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 317. “Muffinki marchewkowe z cynamonowym lukrem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - muffinki:

  • 300 g wiórków z marchwi po odciśnięciu soku
  • 225 g mąki kukurydzianej
  • 200 g brązowego cukru pudru
  • 175 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego karobu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 szczypta soli
  • 300 ml wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • Konfitura imbirowo-cytrynowa do nadziewania (przepis 90)

Składniki - lukier:

  • 1 szklanka brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł