307. “Smoothie z kawą i karobem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 szklanki
15 minut
Duża kawowa dawka białka i energii.
Dziś zaserwujemy Wam dużą dawkę białka i energii. Za pierwsze odpowiadają nasiona konopi, a za drugie, oczywiście kawa z ekspresu Jura, a także melasa z karobu od Bakra, której w naszej kuchni zabraknąć nie może. Takie smoothie to genialne rozwiązanie na początek dnia.
Zapraszamy również do dzielenia się angielską wersją odcinka i przepisu przygotowaną przez Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne napoje .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki :
- 4 łyżki łuskanych nasion konopi
- 2 duże gruszki
- 1 banan
- 1 filiżanka americano
- 1 espresso
- 1-2 łyżki melasy z karobu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Nasiona konopi wsypujemy do blendera i miksujemy.
- Umyte gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy i dorzucamy do blendera wraz z obranym ze skórki i pokrojonym bananem.
- Dokładnie miksujemy aż powstanie jednolita masa.
- Wlewamy americano oraz espresso, a jeżeli lubimy mocniejszy kawowy smak, możemy wlać dwa.
- Dodajemy również łyżkę lub dwie melasy z karobu dla dosłodzenia i uzyskania karmelowego smaku.
- Całość jeszcze raz miksujemy i gotowe! Takie smoothie oprócz tego, że jest smaczne, ma mnóstwo wartości odżywczych minerałów oraz jest bardzo energetyczne
- Smacznego i na zdrowie!