301. “Wegański i bezglutenowy chlebek naan” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 sztuki
ok. 1 godziny
Indyjskie smaki na polskim stole.
Dziś w poszukiwaniu inspiracji do kolejnego bezglutenowego pieczywa, udajemy się do Indii, skąd sięgamy po przepis na chlebek naan. Po „drobnych” modyfikacjach powstało coś naprawdę pysznego o bardzo uniwersalnym zastosowaniu.
Dzięki tłumaczeniu odcinka i przepisu przez Translalab możecie wysłać nasz przepis nawet do Indii. :).
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 25 g mielonego siemienia lnianego
- 1 opakowanie drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml wrzącej wody
- 100 ml jogurtu
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka nasion czarnuszkI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Siemię lniane wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i miksujemy, a następnie odstawiamy, aby przestygło.
- Resztę suchych składników mieszamy w misce i wlewamy do nich przestudzone siemię oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę, jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aby ciasto wyrosło.
- Dzielimy je na cztery części i rękoma zamoczonymi w oliwie rozkładamy ciasto na blasze pokrytej papierem do pieczenia tworząc podłużne płaskie placki.
- Po wierzchu posypujemy je nasionami czarnuszki i wciskamy je w ciasto, aby nie obsypały się po upieczeniu. Blachy wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C z termoobiegiem i pieczemy przez około 20 – 25 minut.
- Taki chlebek smakuje wyśmienicie zarówno jako dodatek do różnych warzywnych potraw i zup jak i sałatek.
- W Indiach świeżo upieczone pieczywo najczęściej smaruje się po wierzchu masłem, które od razu się roztapia. W naszej wegańskiej kuchni często polewamy je dobrą oliwą lub smarujemy jakąś pastą.
- Smacznego i na zdrowie!