298. “Bezglutenowe bułki do burgerów” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
5 sztuk
około 1,5 godziny
Do kanapek lub burgerów.
Dziś zanim skończy się wakacyjny sezon grillowania i „burgerowania” na specjalne życzenie serwujemy Wam przepis na bezglutenowe bułki do burgerów. Oczywiście w niedalekiej przyszłości sprawdzą się również w szkolnych kanapkach.
Przepis ma również angielską wersję przygotowaną przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 25 g mielonego siemienia lnianego
- 300 ml wrzącej wody
- 100 ml zimnej wody
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok aby przestygło.
- Resztę suchych składników wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
- Gdy siemię trochę przestygnie, dolewamy zimnej wody i miksujemy, a następnie przelewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy do ciasta oliwę, zostawiając jej trochę do moczenia rąk, gdy będziemy formować kulki. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem aby trochę podrosło.
- Na blachę kładziemy papier do pieczenia, a z ciasta dłońmi zanurzonymi w oliwie odrywamy kawałki, z których formujemy kulki. Każdą z nich przytykamy do sezamu aby się przykleił do górnej powierzchni bułki i układamy je na blachę.
- Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce aby wyrosły i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 do 200 °C przez około 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy i są gotowe do użycia.
- Jeżeli chcemy je przechowywać dłużej, musimy je zawinąć w ściereczkę oraz folię i trzymać w lodówce
- Przed zrobieniem burgera podgrzewamy ponownie w piekarniku, aby były chrupiące.
- Smacznego i na zdrowie!