295. „Pesto śródziemnomorskie” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
około 600 ml
20 min.
Moc śródziemnomorskich ziół i przypraw.
Aromatyczne i pachnące zioła, świeża oliwa… Chyba większość z nas kocha zapach kuchni śródziemnomorskiej. Udostępniamy Wam dziś jeden z naszych najlepszych sposobów na ich wykorzystanie. Sprawdźcie sami jak łatwo przygotować nasze pesto śródziemnomorskie!
Dzięki Translalab mamy tłumaczenie odcinka i przepisu na język angielski. Możecie więc słać gdziekolwiek chcecie!.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi pastami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 3 pęczki lub 3 doniczki świeżej bazylii
- 100 g ziaren słonecznika
- 1 garść listków rozmarynu
- 1 garść listków tymiank
- 1 garść listków oregano
- 1 i 1/2 do 2 szklanek oliwy
- 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni dla wydobycia aromatu i odstawiamy na bok aby przestygł.
- Gdy już będzie zimny, wrzucamy go do miksera i mielimy. Dorzucamy do niego listki bazylii wraz z miękkimi częściami łodyżek, oberwane z gałązek listki rozmarynu, tymianku i oregano. Całość miksujemy dodając po chwili sól i oliwę.
- Jeszcze raz miksujemy i sprawdzamy czy do naszego pesto nie trzeba dodać jeszcze soli lub oliwy.
- Gotowe pesto przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
- Takie pesto jest świetną pastą na pieczywo lub sosem do sałatek albo makaronu. Można je przechowywać około miesiąca w lodówce, a może dłużej. Tego jednak nie sprawdziliśmy gdyż zbyt szybko znika.
- Smacznego i na zdrowie!