Udostępnij przepis!

292. “Pasta z zatarem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Z Maroko czy z Libii?

Dziś mamy dla Was bardzo szybki i smaczny patent, który pasuje niemalże do każdego dania. Pasta z zatarem bardzo popularnym we wschodnich kuchniach idealnie dosmakuje każde danie.

Spróbujcie sami i podzielcie się przepisem ze swoimi znajomymi.

Również tymi, którzy posługują się językiem angielskim, ponieważ Translalab niezmiennie tworzy dla nas przepisy w tym języku.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 292. Pasta z zatarem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

292YT 292. Pasta z zatarem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi pastami  z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Sezam prażymy na rozgrzanej patelni, cały czas mieszając aż się przyrumieni, aby wydobyć z niego orzechowy aromat.
  • 2.Tymianek mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu, aby listki i gałązki nie były wyczuwalne.
  • 3.Jeżeli nasz sumak jest drobno mielony to dorzucamy go do tymianku, jeżeli nie to również mielimy.
  • 4.Mieszamy razem tymianek, sumak, sezam, sól i w ten sposób uzyskujemy aromatyczną arabską przyprawę która nazywa się zatar.
  • 5.W różnych regionach do zataru oprócz tych podstawowych składników dodaje się również inne zioła, takie jak cząber, oregano lub kumin. My najbardziej lubimy aromat tego podstawowego.
  • 6.Gdy połączymy go z oliwą uzyskujemy jeszcze bardziej aromatyczną pastę zatarową którą smarujemy placki, grzanki lub polewamy nią warzywa gotowane na parze i pyszny posiłek gotowy.
  • 7.Zarówno zatar jak i pastę zatorową przechowujemy w zamkniętych słoiczkach.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 292. “Pasta z zatarem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 3/4 szklanki suszonego tymianku
  • 1/3 szklanki nasion sezamu
  • 1/4 szklanki suszonych owoców sumaku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3/4 łyżeczki soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł