
Sposób przygotowania:
- 1.Sezam prażymy na rozgrzanej patelni, cały czas mieszając aż się przyrumieni, aby wydobyć z niego orzechowy aromat.
- 2.Tymianek mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu, aby listki i gałązki nie były wyczuwalne.
- 3.Jeżeli nasz sumak jest drobno mielony to dorzucamy go do tymianku, jeżeli nie to również mielimy.
- 4.Mieszamy razem tymianek, sumak, sezam, sól i w ten sposób uzyskujemy aromatyczną arabską przyprawę która nazywa się zatar.
- 5.W różnych regionach do zataru oprócz tych podstawowych składników dodaje się również inne zioła, takie jak cząber, oregano lub kumin. My najbardziej lubimy aromat tego podstawowego.
- 6.Gdy połączymy go z oliwą uzyskujemy jeszcze bardziej aromatyczną pastę zatarową którą smarujemy placki, grzanki lub polewamy nią warzywa gotowane na parze i pyszny posiłek gotowy.
- 7.Zarówno zatar jak i pastę zatorową przechowujemy w zamkniętych słoiczkach.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 3/4 szklanki suszonego tymianku
- 1/3 szklanki nasion sezamu
- 1/4 szklanki suszonych owoców sumaku
- 1/2 szklanki oliwy
- 3/4 łyżeczki soli