292. “Pasta z zatarem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
słoiczek 400 ml
15 minut
Z Maroko czy z Libii?
Dziś mamy dla Was bardzo szybki i smaczny patent, który pasuje niemalże do każdego dania. Pasta z zatarem bardzo popularnym we wschodnich kuchniach idealnie dosmakuje każde danie.
Spróbujcie sami i podzielcie się przepisem ze swoimi znajomymi.
Również tymi, którzy posługują się językiem angielskim, ponieważ Translalab niezmiennie tworzy dla nas przepisy w tym języku.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi pastami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 3/4 szklanki suszonego tymianku
- 1/3 szklanki nasion sezamu
- 1/4 szklanki suszonych owoców sumaku
- 1/2 szklanki oliwy
- 3/4 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Sezam prażymy na rozgrzanej patelni, cały czas mieszając aż się przyrumieni, aby wydobyć z niego orzechowy aromat.
- Tymianek mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu, aby listki i gałązki nie były wyczuwalne.
- Jeżeli nasz sumak jest drobno mielony to dorzucamy go do tymianku, jeżeli nie to również mielimy.
- Mieszamy razem tymianek, sumak, sezam, sól i w ten sposób uzyskujemy aromatyczną arabską przyprawę która nazywa się zatar.
- W różnych regionach do zataru oprócz tych podstawowych składników dodaje się również inne zioła, takie jak cząber, oregano lub kumin. My najbardziej lubimy aromat tego podstawowego.
- Gdy połączymy go z oliwą uzyskujemy jeszcze bardziej aromatyczną pastę zatarową którą smarujemy placki, grzanki lub polewamy nią warzywa gotowane na parze i pyszny posiłek gotowy.
- Zarówno zatar jak i pastę zatorową przechowujemy w zamkniętych słoiczkach.
- Smacznego i na zdrowie!