288. „Krem chrzanowo-wiśniowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok 500 ml
10 minut
Alternatywa dla ćwikły z chrzanem.
Dziś podzielimy się z Wami obiecanym w ostatnim odcinku przepisem na przepyszny i mega prosty krem, który w naszym domu już dawno wyparł tradycyjną ćwikłę z chrzanem oraz bardzo popularną żurawinę z chrzanem. Sprawdźcie sami, dlaczego!
Odcinek i przepis na język angielski przetłumaczyło dla nas jak zawsze Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sosami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 słoiczek (240 ml) utartego chrzanu
- 1 słoiczek (240 ml) konfitury wiśniowej
- 2-3 łyżki mleczka kokosowego
- 2 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wrzucamy chrzan i konfiturę wiśniową, następnie dolewamy mleczko kokosowe i miksujemy.
- Uzyskany w ten sposób sos ma zbyt rzadką konsystencję dlatego dosypujemy do niego parę łyżek błyskawicznego kleiku ryżowego i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Dzięki kleikowi sos ma idealną nie rozwarstwiającą się, kremową konsystencje i jest wygodny w użyciu
- Taki krem jest pysznym dodatkiem do wszelkich pasztetów, pasztecików i kotletów.
- Smacznego i na zdrowie!