Udostępnij przepis!

287. “Kotlety soczewicowo-ryżowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Co tym razem na vege-grilla?

Dziś dzielimy się z Wami kolejnym przepisem z listy gotowych dań Atelier Smaku, które można kupić w Bistro & Delikatesach oraz sklepie internetowym. Kotlety z zielonej soczewicy oraz okrągłego brązowego ryżu to świetny pomysł na wegański sezon grillowy lub idealne rozwiązanie dla miłośników burgerów. Sprawdźcie sami!

Odcinek i przepis mają oczywiście angielskie tłumaczenie od Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Soczewicę i ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika na minimalną i gotujemy pod przykryciem około 30 minut, wsypujemy sól, mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż soczewica będzie miękka i razem z ryżem wchłonie całą wodę.
  • 2.Zdejmujemy przykrywkę, mieszamy i czekamy aż lekko przestygnie.
  • 3.Wsypujemy przyprawy, dolewamy sosu sojowego i całość dokładnie mieszamy.
  • 4.Dodajemy siemię lniane, mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę ryżową i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  • 5.Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić masy a następnie formujemy w zwilżonych wodą dłoniach kotlety. Obtaczamy je w mące ryżowej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się przyrumienią.
  • 6.Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno z sosem chrzanowo-wiśniowym jako przystawka. Latem w sezonie grillowym stanowią rewelacyjną alternatywę dla karkówki.
  • 7.Można je również zamrozić, aby były gotowe, gdy będziemy mieli na nie ochotę.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 287. “Kotlety soczewicowo-ryżowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 250 g okrągłego brązowego ryżu
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego Atelier Smaku (przepis numer: 216)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej do obtaczania kotletów
  • 800 ml wody
  • Olej do smażenia

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł