
Sposób przygotowania:
- 1.Soczewicę i ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika na minimalną i gotujemy pod przykryciem około 30 minut, wsypujemy sól, mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż soczewica będzie miękka i razem z ryżem wchłonie całą wodę.
- 2.Zdejmujemy przykrywkę, mieszamy i czekamy aż lekko przestygnie.
- 3.Wsypujemy przyprawy, dolewamy sosu sojowego i całość dokładnie mieszamy.
- 4.Dodajemy siemię lniane, mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę ryżową i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- 5.Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić masy a następnie formujemy w zwilżonych wodą dłoniach kotlety. Obtaczamy je w mące ryżowej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się przyrumienią.
- 6.Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno z sosem chrzanowo-wiśniowym jako przystawka. Latem w sezonie grillowym sprawdzą się idealnie na ruszcie.
- 7.Można je również zamrozić, aby były gotowe, gdy będziemy mieli na nie ochotę.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy
- 250 g okrągłego brązowego ryżu
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego Atelier Smaku (przepis numer: 216)
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2-3 łyżki mąki ryżowej do obtaczania kotletów
- 800 ml wody
- Olej do smażenia