282. “Wegańskie masełko pomidorowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
15 dag
10 minut
Pomidorowe nie-masełko.
Dziś w Atelier Smaku mamy dla Was przepis na kolejne wyjątkowo prosto i aromatycznie wegańskie masełko. Naprawdę trudno znaleźć powód, aby go nie przygotować. Smakuje wyśmienicie na świeżym pieczywie lub, co szczerze Wam polecamy na „Chrupakach” od Incola. Koniecznie sprawdźcie sami! To takie SOS nie tylko dla kogoś głodnego na diecie wegańskiej i bezglutenowej.
Możecie podzielić się przepisem ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, gdyż odcinek ma jak zawsze angielskie napisy od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi pastami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 50 g suszonych pomidorów z oliwy
- 150 g rafinowanego tłuszczu kokosowego
- 25 ml oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Miksujemy pocięte pomidory z oleju wraz z solą i oliwą na jednolitą masę. Następnie dodajemy tłuszcz kokosowy i jeszcze raz miksujemy aż masełko będzie miało kremową konsystencje.
- Trzymamy w lodówce w pojemniczku z pokrywką i wyjmujemy na ok. 30 minut przed użyciem aby trochę zmiękło.
- Takie masełko jest przepyszne z chlebem, Chrupakami, jak również dobrze komponuje się na ciepło z ryżem lub makaronem.
- Smacznego i na zdrowie!