ok. 300 ml
15 minut
Wyrazisty smak.
Dziś dzielimy się przepisem na najbardziej aromatyczną i zdecydowaną pastę z kuchni Atelier Smaku. Pasta a’la makrelowa skradła już nie jedno podniebienie i zagościła na stałe w wielu lodówkach. Sprawdza się znakomicie na tradycyjnych kanapkach, tostach, może być również nadzieniem do naleśników, gołąbków, bazą sosów i zup. Spróbujcie koniecznie jak ta i inne pasty smakują na wegańskich i bezglutenowych Chrupakach z Incola.
Oczywiście odcinek i przepis ma angielską wersję od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi pastami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 kostka tofu wędzonego 180 g
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 szklanki zielonych oliwek z zalewą
- 50 ml oleju lnianego
- 2 delikatne papryczki pepperoni
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Atelier Smaku (z przepisu nr 216)
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pomidory i pepperoni kroimy w kawałki w poprzek, by ich włókna nie wkręciły się w ostrze blendera.
- Miksujemy tofu na gładką masę blenderem w wysokim naczyniu, po czym łączymy z pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i pepperoni. Miksujemy jeszcze raz.
- Dodajemy koncentrat, sosem sojowy, przyprawy, zalewę z oliwek i ponownie miksujemy na jednolitą masę.
- Następnie dorzucamy oliwę truflową oraz olej lniany, truflową i miksujemy dokładnie, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dosalamy.
- Jest to nasza najbardziej intensywna w smaku pasta, która idealnie sprawdzi się na kanapkach, do naleśników, a także jako coś co doprawi nam zupę lub sos.
- Można również wymieszać ją z ryżem lub kaszą uzyskując w ten sposób nadzienie do gołąbków lub pierogów.
- Smacznego i na zdrowie!