277. „Boczniaki w sosie orzechowym” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
20 minut + czas moczenia nasion słonecznika
Zaskakujące połączenie smaków.
Dziś mamy dla Was bardzo proste rozwiązanie, które idealnie sprawdzi się na dobrym makaronie, kluskach, a nawet tostach. Boczniaki, kremowe słono-słodkie masło orzechowe, podkręcające smak kapary i kontrastujące z nimi swoją słodyczą rodzynki. Po prostu kompozycja idealna.
Przepis i odcinek ma oczywiście wersję angielską od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy Was także do zapoznania się z naszymi innymi przepisami na dania obiadowe .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 400 g boczniaków
- 1 garść rodzynek
- 3 łyżki kaparów wraz z zalewą
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 szczypta soli
- 1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- Świeża kolendra do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Boczniaki kroimy w paski w poprzek blaszek, następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni, solimy, mieszamy i czekamy aż zmiękną.
- Następnie dorzucamy sos sojowy, rodzynki, kapary wraz z zalewą i masło orzechowe. Mieszamy przez chwilę aż masło się rozpuści, a jeśli będzie zbyt gęste podlewamy odrobiną wrzątku aby utworzył się kremowy sos.
- Dodajemy ostrej papryki i gotowe! Możemy serwować posypując na koniec świeżą kolendrą.
- Smacznego i na zdrowie!