275. “Wegańska paella” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
1 godzina
Hiszpańska inspiracja.
Dziś na specjalne życzenie kierujemy się w stronę Hiszpanii. Serwujemy Wam wegańską paellę, czyli kolejne pyszne i sycące danie jednogarnkowe.
Ponieważ odcinek i przepis mają wersję angielską przygotowaną przez Translalab, możecie się nim dzielić ze swoimi przyjaciółmi, którzy nie mówią po polsku.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy Was także do zapoznania się z naszymi innymi przepisami na dania obiadowe .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 garść wodorostów wakame
- 3 łyżki marynowanych kaparów wraz z zalewą
- 3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 2 szczypty szafranu
- 4 łyżki oliwy do smażenia
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 2 szklanki białego półsłodkiego wina (my użyliśmy bezalkoholowego)
- 1 limonka
- 1 garść liści kolendry
- 1/2 szklanki wrzątku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na patelni bez plastikowych lub drewnianych uchwytów (będziemy ją później wstawiać do rozgrzanego piekarnika) rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej paprykę pokrojoną w drobną kostkę przez kilka minut. Dorzucamy ryż i smażymy jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając.
- Szafran zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok aby puścił kolor.
- Do ryżu z papryką wsypujemy przyprawy i całość mieszamy, a następnie dolewamy zaparzony szafran i wino. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika aby ryż się nie przypalił.
- Jeżeli używamy ryżu pełnoziarnistego to możemy od czasu do czasu zamieszać ponieważ nie rozpada się tak jak zwykły ryż. Jednak, gdy użyjemy białego okrągłego to od mieszania może się rozpaść gdyż jest delikatniejszy.
- Gdy ryż wchłonie wodę z winem i zrobi się lekko przezroczysty, dodajemy na patelnię groszek, wodorosty, mieszamy i polewamy oliwą truflową. Doprowadzamy do wrzenia i wstawiamy patelnię do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut aby paella jeszcze doszła w cieple.
- Po wyjęciu z piekarnika serwujemy ją na patelni, w której się robiła, posypaną posiekaną natką pietruszki lub tak jak u nas kolendry i udekorowaną pokrojoną limonką.
- Smacznego i na zdrowie!