12- 14 sztuk
1 1/2 godziny
Obiad jak u mamy.
Dziś w naszej bezglutenowej kuchni wegańskiej serwujemy gołąbki. Zamiast tradycyjnej lub włoskiej kapusty użyliśmy kapusty pekińskiej, dzięki temu danie będzie dużo szybciej gotowe. Przepis i odcinek mają swoją angielską wersję z tłumaczeniem przygotowanym przez Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy Was także do zapoznania się z naszymi innymi przepisami na dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – gołąbki:
- 1 kapusta pekińska z dużymi liśćmi
- 200 g okrągłego brązowego ryżu
- 200 g pieczarek
- 50 g granulatu sojowego
- 50 ml oleju ryżowego do smażenia
- 4 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy
- 3 łyżki pasty a’la makrelowa ( z przepisu 25 )
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 400 ml wrzącej wody do gotowania ryżu
- Sól do smaku
Składniki sos:
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- Sól do smaku
- 1 l wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż ryż całkowicie wchłonie wodę i będzie miękki.
- Bardzo delikatnie oddzielamy całe liście kapusty pekińskiej aby się nie porwały gdyż potrzebujemy jak najwięcej powierzchni do zawinięcia nadzienia. Wstawiamy je do gotowania na parze na kilka minut, aż lekko zmiękną.
- Wyjmujemy je aby przestygły i to samo robimy z ugotowanym ryżem.
- Pieczarki ucieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy granulat sojowy aż się przyrumieni cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy przyprawy, sos sojowy i jeszcze kilka sekund smażymy. Dorzucamy utarte pieczarki oraz szczyptę soli i dalej smażymy aż pieczarki puszczą sok, a granulat go wchłonie.
- Tak przygotowany granulat łączymy z ryżem, pokrojonymi na drobno suszonymi pomidorami i pastą z wędzonego tofu ( a’la makrelową ). W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowy i solą, pamiętając, że nadzienie musi być dobrze dosolone gdyż liście kapusty są słodkawe.
- Z liści kapusty odcinamy po długości zgrubiałą białą część aby stały się cieńsze i elastyczne. Każdy liść nadziewamy czubatą łyżką farszu i zawijamy szczelnie.
- Układamy zawinięte gołąbki w naczyniu żaroodporny jeden obok drugiego tak ciasno aby nie rozwinęły się podczas pieczenia i zalewamy sosem powstałym ze zmieszania wszystkich składników do niego przeznaczonych.
- Gołąbki powinny być przykryte z wierzchu sosem aby kapusta się nie przypaliła.
- Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 C przez ok 30 minut lub do miękkości jaką lubimy.
- Smacznego i na zdrowie!