267. „Bezglutenowy chleb tostowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 niewielkie bochenki
ok 1 1/2 godziny
Do grzanek na słodko i na słono.
Dziś przedstawiamy przepis na bezglutenowy chleb tostowy o bardzo prostym składzie. Idealnie sprawdza się do grzanek na słono i słodko.
Polecamy angielską wersję przepisu na blogu oraz na YouTube, gdzie dodatkowo mamy angielskie podpisy w każdym odcinku przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 300 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g mąki ryżowej
- 250 g mąki z ciecierzycy
- Ok. 600-700 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 op. suszonych drożdży (7g)
- Woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dolewamy do nich wodę, dokładnie mieszamy, dodajemy ocet balsamiczny oraz olej i ponownie mieszamy. Odstawiamy na bok na ok. 5 minut i następnie sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy jeszcze trochę wody.
- Przelewamy ciasto do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
- Następnie wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję wyrastania ciasta, a jeśli nasz piekarnik nie ma takiej możliwości, ustawiamy temperaturę na 40 C i czekamy ok. 30 minut aż ciasto urośnie do ok. 3/4 wysokości blachy.
- W tym momencie nastawiamy piekarnik na 180 C z funkcją termoobiegu.
- Pieczemy ok. 40-50 minut aż chleb będzie miał piękną, lekko przyrumienioną skórkę.
- Taki chleb staje się miękki i chrupiący, gdy użyjemy tostera. Jeśli chcemy go przechować dłużej, najlepiej pokroić go na kromki i zamrozić, a następnie skorzystać z tostera, który sprawi, że będziemy mieli idealne tosty.
- Smacznego i na zdrowie!